REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2019. Prezenţă modestă, la opt secţii nu s-a prezentat NICIUN alegător UPDATE

Publicat: Duminică, 20 Octombrie 2019 19:47 // Actualizat: Luni, 21 Octombrie 2019 06:35 // Sursa: romaniatv.net

ALEGERI LOCALE MOLDOVA 2019. Peste 36% dintre alegători s-au prezentat, până la ora 18:00, la urne în cadrul alegerilor locale de duminică din Republica Moldova, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2019 UPDATE.  Ceban şi Năstase vor lupta în turul doi pentru fotoliul de primar al Capitalei. 

Cel mai probabil, primarul general al Capitalei va fi ales în turul doi de scrutin. Potrivit datelor preliminare publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, după procesarea a 305 din cele 307 procese verbale ale secţiilor de votare, candidatul PSRM, Ion Ceban, a obţinut 40,30 la sută din voturi, în timp ce candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, a fost votat de circa 31 de procente dintre alegători. 

Pe locul trei în preferinţele chişinăuenilor s-a clasat liderul PL, Dorin Chirtoacă. Acesta a acumulat puţin peste 10 la sută din voturi.

Pe poziţia a patra s-a situat deputatul Octavian Ţîcu, care a obţinut aproape cinci procente din sufragii.

Totodată, prezenţa la vot în municipiul Chişinău a fost sub media pe ţară, şi anume, doar 36 la sută dintre alegători s-au prezentat la secţiile de votare.

Cât priveşte rezultatele preliminare pentru Consiliul municipal Chișinău, au fost procesate 303 de procese-verbale, iar rezultatele sunt următoare:

PSRM obține 39,66%, blocul ACUM-37,75%, PL-6,35%, Partidul ȘOR-3,86%, PDM – 3,98%, PUN-2,77%, Forța Nouă-2,13%, PCRM-1,69%, iar candidatul independent Mihail Bagas-1,41%.

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2019 UPDATE.  Potrivit datelor preliminare publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, candidatul PPPN, Renato Usatîi are cele mai multe voturi la Bălţi. Acesta a obţinut 63.16% din voturi, în timp ce candidatul PSRM, Alexandr Nesterovschi, a fost votat de circa 15,92 de procente dintre alegători. 

Pe locul trei este candidatul Blocului ACUM, Boris Marcoci. Acesta a acumulat 8, 98 la sută dintre votur

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2019 UPDATE. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, Dorin Cimil, a anunţat validarea alegerilor locale desfăşurate duminică, după ce prezenţa la urne la nivel naţional a fost de 41,68%.

Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută după închiderea tuturor secţiilor de votare, că rezultatele finale ale alegerilor locale vor fi prezentate după centralizarea în original a tuturor proceselor verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare

"Alegerile de astăzi au fost unele liniştite, fără incidente majore de natură să influenţeze buna desfăşurare a proceselor electorale şi a rezultatelor alegerilor. (...) Prezenţa la urne pe ţară este de circa 41,7% din numărul de alegători înscrişi în listele electorale. În baza informaţiilor deţinute de către CEC referitoare la participarea la vot a alegătorilor în fiecare localitate şi pornind de la prevederile Codului electoral, putem afirma că scrutinul local poate fi declarat valabil", a afirmat Cimil.

În municipiul Chişinău, prezenţa la vot după închiderea secţiilor de votare a fost de 36,05%.

Potrivit legislaţiei din Republica Moldova, alegerile locale sunt validate dacă prezenţa la urne este de minim 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanentă.


ALEGERI MOLDOVA 2019. Prezenţa la urne la ora 18.00 este cu aproximativ 4% mai mică în raport cu alegerile locale din 2015. În municipiul Chişinău, participarea la vot a fost de aproximativ 30%.

La opt secţii de votare, până la ora 18:00, nu a venit nici un alegător. Este vorba de secţiile din Circumscripția uninominală nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender, acolo unde se desfăşoară alegerile parlamentare noi. Despre aceasta a anunţat DORIN CIMIL, preşedintele CEC, în cadrul unui briefing de presă. 

"Trebuie să vă anunţ că există opt secţii de votare deschise pentru alegătorii din această circumscripţie electorală unde nu s-a prezentat niciun alegător.", a spus Cimil. 

În total, în cele 25 de secții de votare deschise pentru circumscripția nr.48 au votat aproape 1 100 de alegători.



Potrivit legislaţiei din Republica Moldova, alegerile locale sunt validate dacă prezenţa la urne este de minim 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanentă.

Oficialul CEC a anunţat, de asemenea, că pe parcursul desfăşurării scrutinului de duminică au fost înregistrate 58 de incidente cu caracter electoral, care sunt anchetate de Poliţie.

"Pe parcursul zilei am fost informaţi despre 58 de cazuri de încălcări sau incidente în perioada orelor 7.00 şi 14.00. Dintre acestea, 17 cazuri ţin de agitaţie electorală, 11 de afişajul electoral, patru cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor. Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliţiei", a afirmat Cimil.

 

ORA 13:25  Alegeri locale în Republica Moldova: Prezenţă la urne de 20%, la ora 13:00 

Peste 20% dintre alegători şi-au exercitat, duminică, până la ora 13.00, dreptul de vot la alegerile locale din Republica Moldova, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Potrivit acestuia, prezenţa la vot la ora 13.00 este cu aproximativ 8% mai mică faţă de alegerile locale din 2015.

În municipiul Chişinău, prezenţa, la aceeaşi oră, a fost de 14%.
 

"Pe general, procesul de votare decurge conform procedurilor stabilite, fără incidente semnificative care să pericliteze buna desfăşurare a alegerilor. Până în acest moment şi-au exercitat dreptul de vot peste 20 de procente din cifra totală a celor aşteptaţi azi la urne", a afirmat Cimil.

Peste 2,8 milioane de alegători din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne în cadrul alegerilor locale. Ei sunt chemaţi să voteze primarii şi membrii consiliilor locale şi raionale.

În acelaşi timp, duminică au loc şi noi alegeri parlamentare în patru circumscripţii uninominale din Republica Moldova, pentru cele patru mandate de deputat vacante concurând 29 de candidaţi.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alegeri alegeri locale moldova 2019 alegeri Moldova primar Chişinău
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7667
RON
18 Nov
noapte 10 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H