Rezultate alegeri parlamentare 2020 Diaspora. Alianţa USR PLUS a câştigat în Noua Zeelandă

Procesul de votare pentru alegerile parlamentare 2020 s-a încheiat la secţia din Auckland, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă. Alegerile în Noua Zeelandă au fost câştigate de Alianţa USR PLUS, care a obţinut peste 50 dintre cele 93 de voturi exprimate, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, potrivit numărătorii permanente a formaţiunii.

06 dec. 2020, 11:30
Rezultate alegeri parlamentare 2020 Diaspora. Alianţa USR PLUS a câştigat în Noua Zeelandă

Rezultate alegeri parlamentare 2020 Diaspora. La secţia de votare din Auckland, Noua Zeelandă, au votat 93 de români. Peste 50 dintre cele 93 de voturi exprimate, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, au fost câştigate de Alianţa USR PLUS, potrivit numărătorii permanente a formaţiunii.

Pentru Camera Deputaţilor s-au înregistrat următoarele voturi : USR PLUS – 54, PNL – 17, PSD – 6, PMP – 6, AUR – 2, Pro România şi PER câte un vot.

Pentru Senat, rezultatele sunt următoarele: USR PLUS – 58 voturi, PNL – 14 voturi, PSD – 7 voturi, PMP – 5 voturi, AUR – 2 voturi şi Ştefan Voloseniuc  – 4 voturi.

La Auckland au votat 93 de persoane, 2 voturi fiind nule, au precizat reprezentanţii USR, citaţi de news.ro.

Rezultate alegeri parlamentare 2020 Diaspora. La 12,00, ora României, s-au închis şi secţiile de votare din Australia de la Canberra, Melbourne şi Sydney.

În prezent, votarea este în curs de desfăşurare în 694 de secţii din afara ţării.

La ora 10.00, ora României, votarea este în curs de desfășurare în 694 secții din Asia, Europa și Africa (Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Republica Singapore, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal).

Citeşte şi: Prezenţa la vot la alegerile parlamentare 2020. Circa 1.400.000 de români au votat până la ora 11

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secții organizate în străinătate. Secțiile de votare sunt deschise între orele 7.00 și 21.00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare, pentru a intra în localul de vot.

De asemenea, MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la secție utilizarea întregului interval orar pe parcursul ultimei zile de votare (6 decembrie), inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări. Totodată, MAE recomandă insistent respectarea măsurilor de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și a măsurilor adoptate de autoritățile din statul de domiciliu/reședință în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secția de votare. Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfășurării votului la secțiile de votare din străinătate sunt: purtarea măștii de protecție în așa fel încât să acopere și nasul și gura; dezinfectarea mâinilor la intrarea și la ieșirea în localul de vot; păstrarea unei distanțe de cel puțin 1 metru față de ceilalți alegători și membrii secției de votare, inclusiv în timp ce se așteaptă la rând pentru a se intra în secția de votare; evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ștampilei și a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil; evitarea contactului direct cu ceilalți participanți la procesul electoral.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a fost pus să-şi dea masca jos în secţia de votare pentru a fi identificat VIDEO

MAE reamintește că, în conformitate cu art. 83 din Legea nr. 208/2015, la secțiile de votare organizate în străinătate pot vota cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Astfel, cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar), însoțit de un document emis de autoritățile statului de reședință prin care se dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate românești enumerate mai sus au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020. De asemenea, dacă documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, acestea sunt considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot. La următoarea adresă pot fi consultate documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine care au expirat înainte de 1 martie 2020 și sunt considerate valabile, potrivit legislației statului respectiv: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2020/alegeriparl_2020/lista_documente_valabile_expirate_inainte_de_1_martie.pdf. Cetățenii români cu reședința în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine atât în original, cât și în copie, precum și în format electronic.

MAE recomandă cetățenilor români să consulte informațiile disponibile pe site-ul www.mae.ro în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an în care se regăsește și harta interactivă a secțiilor de votare. De asemenea, alegătorii români din străinătate au la dispoziție o linie telefonică pentru obținerea de informații utile privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 5 și 6 decembrie 2020 în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie 2020, ora 08.00 – 7 decembrie 2020, ora 20.00.