Tensiune uriaşă la PNL. Liberalii se întâlnesc de urgenţă cu Iohannis, înainte de consultările oficiale cu partidele. Orban ar fi vrut să demisioneze

Liberalii au declarat, prin vocea preşedintelui Ludovic Orban, că se consideră câştigătorii alegerilor, deşi PSD are aproape 5 procente avans, după numărarea a peste 99% din voturi, şi se vor întâlni luni, de urgenţă, cu preşedintele Iohannis.

07 dec. 2020, 14:10
Tensiune uriaşă la PNL. Liberalii se întâlnesc de urgenţă cu Iohannis, înainte de consultările oficiale cu partidele. Orban ar fi vrut să demisioneze

Rezultate alegeri parlamentare 2020 update.

Președintele PNL, Ludovic Orban, se află, în aceste momente, la Cotroceni, acolo unde discută cu președintele Klaus Iohannis privind constituirea unei majorități după alegeri. PNL a pierdut alegerile la scor în fața PSD, însă e de așteptat să guverneze alături de UDMR și USR- PLUS.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Digi24.ro ca atmosfera la sediul central al liberalilor a fost „amara”, premierul Orban fumand in tacere ore intregi in fata ecranului pe care se proiectau rezultatele numaratorii.

Liberalii spun ca la un moment dat, Ludovic Orban ar fi spus ca demisioneaza din functia de presedinte al partidului, dupa care si-ar fi retras aceasta intentie.

Rezultate alegeri parlamentare 2020. Problema formării unei coaliții de guvernare este una delicată pentru Partidul Național Liberal, după ce a scăzut de la 29%, cât era cotat iniţial la 25%, iar asta ar însemna că ar putea fi nevoie să coopteze toate partidele parlamentare, în afară de PSD.

Ludovic Orban a declarat imediat după închiderea urnelor că este încrezător în capacitatea liberalilor de a negocia o majoritate parlamentară cu alte formațiuni politice.

”Partidul Național Liberal consideră că este câștigătorul acestor alegeri. Atât câștigătorul moral, cât și câștigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor. Sunt foarte încrezător în capacitatea Partidului Național Liberal de a construi o majotitate parlamentară alături de forțele democratice euro-atlantiste care respectă cetățeanul, și care vor dezvoltarea României, pentru a putea forma un guvern într-un termen cât mai scurt”, declara, duminică seară, Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu i-a avertizat pe membrii Partidului Social Democrat din secțiile de votare să numere foarte bine voturile și să nu părăsească sediile, pentru a nu se ajunge într-o situație similară cu cea de la sectorul 1, de la alegerile locale, scrie Antena3.

”Românii au arătat că este nevoie de o schimbare. Aş dori să le mulţumesc românilor că au sancţionat această batjocură la adresa lor în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei închiderea şcolilor, a pieţelor , închiderea bisericilor, intrarea în faliment a mii de societăţi cu capital românesc şi a sute de mii de şomeri în ultimile şase luni. Este nevoie de un guvern capabil care are soluţii, care stie să rezolve adevăratele provocări ale românilor”, spunea Marcel Ciolacu.

Rezultate alegeri parlamentare 2020. USR-PLUS nu va face coaliţie cu PSD

Așadar, românii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur guvernul, deci vom avea de-a face cu un guvern de coaliție, spunea și co-președintele alianței USR PLUS, Dacian Cioloș.

După anunțarea rezultatelor de la exit poll, Dacian Cioloș a declarat că USR PLUS nu intenționează să negocieze nicio majoritate de guvernare cu PSD.

”Este un rezultat istoric pentru care îi felicit pe colegii mei. Am reușit în patru ani să arătăm că drumul început în 2016 este un drum corect. Am reușit să dublăm acel rezultat, și dacă timp de 4 ani cu aproape 9% am reușit să facem agenda în Parlament, sunt convins că cu un rezultat cel puțin dublu, așa cum arată estimările la acest moment, vom face și agenda guvernului”, a declarat și Dan Barna.

Citeşte şi: Dan Barna ar putea fi înlăturat de la conducerea USR, spune un apropiat al preşedintelui partidului