REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2019. Partidul lui Dodon, pe primul loc, dar majoritatea ar putea fi decisă de Plahotniuc

Mai puţin de jumătate din cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova au participat, duminică, la alegerile parlamentare şi referendumul republican consultativ, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

RomaniaTV.net
25 feb. 2019, 04:39

REZULTATEA ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2019. Oligarhul Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, se pregăteşte să dea o lovitură politică la Chişinău şi să formeze noul guvern al Republicii Moldova în 15 zile.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare s-au desfăşurat în baza sistemului electoral mixt de vot, în care deputaţii sunt aleşi concomitent în cadrul unei singure circumscripţii naţionale şi în 51 de circumscripţii uninominale. Mai exact, 50 dintre aceştia vor accede în legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să fie împărţite în funcţie de procentele obţinute de fiecare formaţiune care va trece pragul electoral, iar alţi 51 vor fi aleşi în circumscripţiile uninominale.

Potrivit votului pe liste, la nivel naţional, 50 de mandate în parlament ar urma să fie împărţite între patru partide: Partidul Socialiştilor (PSRM) – peste 31%, Alianţa „ACUM” DA şi PAS – peste 26%, Partidul Democrat (PDM) – aproape 24% şi PP „Şor” – peste 8% (rezultate înainte de redistribuiri).

Partidul Democrat a câştigat însă votul uninominal, care decide 51 dintre cle 101 mandate în Parlament. Astfel, PDM ar urma să aibă 19 sau 20 de mandate, PSRM – 16 mandate, Alianţa „ACUM” – 11 mandate, PP „Şor” – două mandate, independenţi – 3 mandate.

Potrivit surselor politice de la Chişinău, PDM urmează să se alieze cu partidul pro-rus „Şor”, condus de controversatul milionar Ilan Şor, primarul oraşului Orhei. Pentru a avea majoritate, o alianţă PDM-Şor ar mai avea nevoie de 7 mandatele în plus faţă de cele obţinute în alegeri. Astfel, au fost demarate deja negocieri secrete cu reprezentanţi ai PSRM, care urmează să-şi anunţe trecerea la PDM imediat după validarea mandatelor.

În urma acestei înţelegeri, atât alianţa pro-occidentală DA-PAS, condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase, cât şi PSRM, partidul preşedintelui pro-rus Dodon, vor rămâne în opoziţie.


REZULTATEA ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA, ora 7, după procesarea a 97,29% din procesele verbale:

  • Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) – 31,41% din voturi
  • Blocul Electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) – 26,06%
  • Partidul Democrat – 24,05% 
  • Partidul Politic ‘Şor’ – 8,49%

Scorul electoral al celorlalţi 11 concurenţi electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%. Astfel, Partidul Comuniştilor obţine 3,8%, Partidul Politic Partidul Nostru – 2,9%, iar Partidul Liberal, obţine 1,24% din sufragii. Celelalte formaţiuni au acumulat sub 1%.


UPDATE 25 FEBRUARIE, 06.00: Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon – care militează pentru o apropiere de Rusia şi o intrare în Uniunea Economică Eurasiatică, se află pe primul loc, conform rezultatelor parţiale ale alegerilor legislative din Republica Moldova. Pe locul al doilea se află Alianţa ACUM – din care fac parte cele două partide favorabile aderării la UE şi NATO, care este urmată de Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vlad Plahotniuc.

Comisia Electorală Centrală a făcut publice rezultate alegerilor după procesarea a peste 96% din procesele verbale.

Comform acestor date, PSRM a obţinut 31,45% din voturi, „ACUM” DA şi PAS -25,90 %, PDM -24,12%, , PP „Şor” -8,5 %, PCRM -3,8%.

UPDATE, ora 22.25 Până la această oră, rezultatele înregistrate de Comisia Electorală Centrală, pentru alegerile legislative sunt: PDM 31,51%, PSRM:31,44%, Blocul ACUM: 17,11%, Partidul Șor: 10,82%. Pragul electoral pentru a accede în legislativ este de 6 la sută pentru partide şi organizații social-politice şi de 8 procente pentru blocurile electorale.

UPDATE, ora 21.50. Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost, la sfârşitul procesului electoral, de 49,08%, mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014 (55,86%).

Datele prezentate de CEC arată că la vot s-au prezentat 1,44 milioane din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale. Dintre votanţi, 53,22% sunt femei, iar 46,78% bărbaţi.

Din punct de vedere al vârstei, cei mai mulţi dintre votanţi, 31,83%, au vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, în timp ce cea mai mică prezenţă a fost înregistrată în rândul tinerilor de până la 25 de ani (8,46%) şi în rândul vârstnicilor de peste 71 de ani (8,42%).

ŞTIREA INIŢIALĂ. Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50. Din primele informaţii se pare că alegătorii au fost adunaţi de structurile de forţă transnistrene, dar şi angajaţii companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiţi să voteze candidaţii democraţi şi pentru participare vor primi câte 20 de dolari, potrivit unimedia.info.

Despre acest lucru a vorbit şi preşedintele Igor Dodon. Reprezentanţii PDM nu au comentat deocamdată informaţiile.

Comisia Electorală Centrală a venit cu o reacţie la informaţiile apărute în spaţiul public privind cazurile de transportare la secţiile de votare a cetăţenilor cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului. Potrivit CEC, legislaţia naţională nu prevede anumite interdicţii privind transportarea cetăţenilor către secţiile de votare.

Sute de moldoveni şi din diaspora stau la coadă la Iaşi, Roma, Londra, Bruxelles şi Frankfurt.