Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. Maia Sandu câştigă cu 54,7%. Reacţia lui Igor Dodon, după ce a pierdut la diferenţă aşa mare

Secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost închise. Până la ora 21:00, potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală, 1.637.577 şi-au exercitat dreptul de vot.

RomaniaTV.net
15 nov. 2020, 08:13
Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. Maia Sandu câştigă cu 54,7%. Reacţia lui Igor Dodon, după ce a pierdut la diferenţă aşa mare

Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. (23:38) Rezultate preliminare după procesarea a peste 95% de procese verbale:

Maia Sandu – 52,16%

Igor Dodon – 47,84%.

(22:50) Rezultate preliminare după procesarea a 90,90% de procese verbale:

Maia Sandu – 51,45%

Igor Dodon – 48,55%.

Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. Maia Sandu se menţine pe primul loc în cursa pentru Preşedinţia Republicii Moldova, cu 51,43% din voturi după procesarea a peste 86% din procesele verbale provenite de la secţiile de vot de pe teritoriul ţării. Igor Dodon are 48,57%.

Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. Datele preliminare ale after-poll-ului realizat de Comunitatea WatcDog.md și Istitutul de Politici Publice arată că lidera PAS, Maia Sandu, a câștigat alegerile din Republica Moldova cu un scor de 54,7%.

Sondajul nu a fost efectuat și în rândul alegătorilor din diaspora, ci numai în Republica Moldova, fără Transnistria. Duminică, în diaspora s-au format cozi mari la vot. Reamintim că în turul I al alegerilor prezidențiale, votul din Republica Moldova a fost câștigat de Igor Dodon, dar după numărarea voturilor din diaspora Maia Sandu s-a clasat în fruntea scrutinului, la o diferență de peste 3 procente de Igor Dodon.

„Putem afirma cu destul de multă încredere că Maia Sandu a câștigat aceste alegeri”, a spus președintele WatchDog, Valeriu Pașa.
After-poll-ul telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice are o marjă de eroare de 2,2 la sută. În cadrul sondajul telefonic au fost contactate 2.904 persoane care votaseră deja, iar rata celor care au refuzat să răspundă a fost destul de mare, de aproape 28 la sută. 1.983 persoane au răspuns la întrebărilor din sondaj.

„Diferența de 10 la sută va mai crește în favoarea Maiei Sandu. După ce vor începe să vină și rezultatele diasporei această diferență va deveni din una mare în una uriașă. Igor Dodon a pierdut lamentabil acest „referendum” privind încrederea pentru toată activitatea sa, acesta este rezultatul muncii sale din ultimii patru ani”, a declarat analistul Victor Ciobanu, la conferința în care a fost prezentat sondajul telefonic realizat de WatchDog.md și Institutul de Politici Publice.

Igor Dodon, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, afirmă că a câştigat alegerile prezidenţiale în ţară, în ciuda celor două exit-poll-uri care arată o altă realitate. Dodon afirmă însă că este pregătit de orice scenariu după numărarea voturilor din diaspora.

Vin cu mulțumire către toți cetățenii, care au dat dovadă de mobilizare masivă. Avem o prezență mai mare chiar decât în 2016. Avem o participare foarte mare în diasporă și în Est și în Vest. Avem participare mare și în stânga Nistrului. Nu am să mă refer la aprecieri privind la modul în care a decurs votul, în special în diasporă. Sunt optimist privind rezultatele acestui scrutin. Calculele noastre arată că noi conducem la o diferență destul de mare, fără votul din diasporă și din regiunea transnistreană. Dar noi suntem gata de orice scenariu, la fel ca oponenta mea. Dar trebuie toți să dăm dovadă de responsabilitate. A fost multă ură aș spune, luptă la limită, dar gata, alegerile s-au finalizat. Chem toată lumea la pace, liniște și calm.
Începând de mâine, în afară de cine va acumula cele mai multe voturi, contează ce se va întâmpla în Republica Moldova, ce se va întâmpla în Parlament, cum vom vota bugetul pentru 2021, politica fiscală.

Prea tare s-a divizat societatea în această campanie, de aceea vă îndemn la liniște și calm. Mâine dimineață vom avea o întrevedere cu premierul și vom decide asupra tuturor problemelor cu care se confruntă oamenii. Vă îndemn la calm pe toți, ajunge atâta murdărie. E timpul să revenim la normalitate, la soluționarea problemelor cetățenilor”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit celor două exit-poll-uri efectuate în ziua alegerilor, Maia Sandu a câştigat turul II al alegerilor prezidenţiale, cu un avans de peste 10% în faţa preşedintelui în exerciţiu, Igor Dodon.

Candidatul PAS Maia Sandu a declarat că cetățenii trebuie să fie liniștiți și să-și păstreze calmul până când va fi afișat rezultatul alegerilor. În același timp Maia Sandu a mulțumit tuturor cetățenilor pentru partimciparea masivă la vot. „Din păcate instituțiile statului nu s-au ridicapt la nivelul așteptărilor acestor alegeri. CEC a închis ochii la ilegalitățile comise. În plus nu a dat suficiente buletine de vot la secțiile unde era prezent un număr mare de votanți. De asemenea Poliția și Procuratura a închis ochii la frauda masivă. Cu toate acestea prezența la vot a fost mare. Le vom arăta că corupția trebuie să fie extirpată”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.

Secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost închise. Până la ora 21:00, potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală, 1.637.577 şi-au exercitat dreptul de vot.

Conform Codului Electoral, în turul doi, e considerat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. În cazul în care candidaţii primesc un număr egal de voturi, va fi declarat câştigător cel care a obţinut cele mai multe sufragii în primul tur. În cazul în care ambii candidați au acumulat același număr de voturi și în primul tur, Comisia Electorală Centrală efectuează tragerea la sorţi, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal. Dacă unul dintre candidaţi se retrage, cel care rămâne în cursă e considerat ales dacă a întrunit cel puţin jumătate din voturile celor care au participat la alegeri.

Rezultate alegeri Republica Moldova 2020.  UPDATE 18 Prezenţă record la vot în diaspora

Numărul moldovenilor care au votat în diaspora a depăşit 200.000. În primul tur al scrutinului prezidenţial au votat în total 149.178 de alegători din diasporă.

Prezenţa totală până la ora 18:00 este de de peste 48%

Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. Prezenţa la vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era, la ora 15:00, cu 15% mai mare decât în primul tur, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.

Potrivit acestuia, până la 15:00, au participat la alegeri peste 1,1 milioane de alegători, ceea ce a făcut ca procentul de participare la vot să depăşească 37%.

În secţiile de votare din Republica Moldova au votat peste 960.000 de alegători, în timp ce la secţiile de votare din străinătate au votat peste 148.000 de cetăţeni moldoveni.

Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. UPDATE ORA 12.44. Numărul cetăţenilor care votează în diaspora, de trei ori mai mare decât la primul tur al prezidenţialelor. Numărul cetăţenilor din Republica Moldova care au votat, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la secţiile de votare din străinătate era, la ora 12.00, de aproape trei ori mai mare decât în primul tur desfăşurat în urmă cu două săptămâni.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la cele 139 de secţii din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 78.000 de alegători, în condiţiile în care în primul tur până la aceeaşi oră votaseră 28.000 de persoane.

UPDATE ORA 12.03 Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSDR), Zinaida Greceanîi, care este şi preşedintele Parlamentului, a declarat că a votat, duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pentru un „conducător care trebuie să fie un statalist” şi care „nu vrea să o închine altui stat”.

„Este o zi foarte importantă pentru Republica Moldova pentru că astăzi poporul ţării îşi alege conducătorul, un conducător care trebuie să fie un statalist, care ştie să apere Republica Moldova, să se mândrească cu propria ţară şi niciodată în viaţă să nu vrea să o închine altui stat. Pentru asta am votat, pentru stabilitate şi pace în Republica Moldova, pentru ţara noastră micuţă, dar foarte, foarte importantă pentru poporul nostru moldovenesc, indiferent de naţionalitatea care locuieşte aici”, a afirmat Greceanîi.
Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. Peste 10% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat, până la ora 10.00, la urne în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), notează Agerpres.

Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. Al doilea tur este organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur. Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău se află candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.

La fel ca în urmă cu două săptămâni, autorităţile de la Chişinău au organizat 2.143 de secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova şi 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federaţia Rusă (17), România (13) şi Statele Unite ale Americii (12).

Validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot). Prezenţa la vot a fost, pe 1 noiembrie, de 48,54%.

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Maia Sandu: „Dacă nu schimbăm nimic acum, vom avea mult de pierdut. Vreau să scot ţara din sărăcie”

Rezultate alegeri Republica Moldova 2020. Dodon a câştigat ultima fiinală

La alegerile prezidenţiale anterioare, din 2016, preşedinte a fost desemnat socialistul Igor Dodon, care a învins-o în turul al doilea pe pro-europeana Maia Sandu, care a candidat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate. În primul tur, din 30 octombrie 2016, Dodon a obţinut 47,98% din voturi, în timp ce Maia Sandu a fost votată de 38,71% dintre alegători. În turul al doilea, din 13 noiembrie 2016, Dodon a avut susţinerea a 52,11% dintre cetăţenii care au mers la vot, iar Maia Sandu a fost votat de 47,89% dintre alegători. Prezenţa la vot a fost în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2016 de 50,95%, iar în turul al doilea de 53,45%.

Votul de duminică are loc în condiţii speciale, în contextul epidemiei de COVID-19, organizatorii alegerilor stabilind un set de reguli care trebuie respectate la intrarea în secţiile de votare. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie. Măştile vor fi puse la dispoziţia alegătorilor de reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale.