UPDATE DEFINITIVAT 2025. Examen de definitivare în învățământ 2025: Nouă candidați eliminați și aproape 650 absenți
La examen s-au înscris 9.510 candidați, dar au fost prezenți doar 8.862. Nouă au fost eliminați din examen, iar 648 au fost absenți.
Rată participare a fost astfel de 93,2%.
Primele rezultate ale examenului vor fi afișate în data de 15 iulie, în centrele de examen și pe pagina de internet a examenului. Contestațiile se depun la centrele de examen în zilele de 15 iulie (până la ora 20:00) și 16 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse și online la adresele de e-mail comunicate de inspectoratele școlare prin afișarea la sediul centrelor de examene în ziua susținerii probei scrise.
Când vor fi afișate rezultatele finale
Rezultatele finale se afișează în data de 21 iulie.
Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind obiectivul propriu-zis al examenului. Prin accesul la definitivarea în învățământ, cadrele didactice trec de etapa de debutant și pot intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Examenul naţional pentru definitivare în învăţământ poate fi susținut fără taxă de cel mult 3 ori.
Definitivat 2025. Potrivit datelor de la Ministerul Educației, sunt așteptați în sălile de examen peste 9.500 de candidați, dintr-un total de peste 9.900 înscriși.
Vor putea intra în sălile de examen profesorii care au îndeplinit următoarele condiții:
au efectuat un stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;
deţin calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs;
au avut cel puţin 8 media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Accesul candidaţilor în sălile de examen s-a făcut în intervalul 7:30 – 8:00, pe baza unui act de identitate valabil. Probele au început la ora 9.00, iar candidații au la dispoziție patru ore pentru rezolvarea subiectelor.
Potrivit Ministerului Educației, există posibilitatea ca timpul pentru rezolvarea subiectelor să se prelungească doar în anumite situații speciale: pentru candidaţii nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficienţe de vedere sau în situaţia în care proba se desfăşoară prin dictarea conţinutului acesteia de către un candidat cu anumite deficienţe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfăşoară proba respectivă, potrivit digi24.
Subiectele și baremele se vor afișa marți, începând cu ora 15.00, atât online cât și la avizierele centrelor de examen.
Disciplinele de examen/specializările cu cel mai mare număr de candidaţi care pot susţine proba scrisă sunt: învăţământ preşcolar în limba română (2.518 candidaţi), învăţământ primar în limba română (1.632), educaţie fizică şi sport (751) şi consiliere psihopedagogică (408).
Primele rezultate vor fi afişate în data de 15 iulie, atât online, cât și în centrele de examen. Se pot depune contestații pe 15 iulie (până la ora 20:00) şi pe 16 iulie (până la ora 12:00).
Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site în data de 21 iulie. Pentru a promova acest examen cadrele didactice au nevoie de media 8.
Examenul naţional pentru definitivare în învăţământ poate fi susţinut fără taxă de cel mult 3 ori.