REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2015: După contestaţie, nota i-a crescut de la 5.40 la 9.80

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2015: O absolventă a claselor de gimnaziu de la Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” din Broşteni, notată cu 5,40 la proba de română a evaluării naţionale, a primit, după soluţionarea contestaţiei, nota 9,80, scrie Monitorul de Suceava.

02 iul. 2015, 11:12
REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2015: După contestaţie, nota i-a crescut de la 5.40 la 9.80

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2015: Rezultatele iniţiale ale evaluării i-au adus elevei o notă mulţumitoare la proba de matematică – 9,65, dar nu şi la limba română, unde a fost notată cu 5,40. Eleva a depus contestaţie, iar de la 5,40, lucrarea la limba română a ajuns să fie notată cu 9,80, recorectarea aducându-i elevei 4,4 puncte în plus faţă de calificativul iniţial.

Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean Suceava, eroarea s-a comis la centrul de corectură din Vatra Dornei. Fata, împreună cu sora sa geamănă, învață la liceul tehnologic din Broșteni și sunt eleve bune, spun profesorii.

Fata știa că făcuse o teză foarte bună la română și nu înțelegea de ce nota afișată era de doar 5 și 40 de sutimi. Tatăl ei a depus o contestație, iar lucrurile s-au lămurit. Nota inițială, înscrisă pe teză, era mult mai mare, 9 și 40 de sutimi, însă dintr-o eroare a fost introdusă în aplicația electronică a Evaluării Naționale nota de 5 și 40.

În plus, în urma reevaluării, nota elevei a devenit 9,80. Inspectoratul Școlar Suceava a deschis o anchetă pentru a putea stabili cum a fost posibilă o asemenea eroare.

Diferenţe de 1, chiar 2 puncte, după soluţionarea contestaţiilor

Peste 600 deelevi din judeţ au considerat că au fost neîndreptăţiţi la evaluarea naţională şi, prin urmare, au cerut recorectarea tezelor de la acest examen.

Această decizie le-a adus unora, şi nu puţini, câte 1 punct, chiar 2 în plus la nota contestată. Andrei Lămăşanu, de la Şcoala „Ion Irimescu” Fălticeni, a luat 8,55 la proba de limba română, însă după recorectare a primit nota 10. Tot de la aceeaşi şcoală, un alt elev a primi iniţial nota 8 la română şi 9,50 după rezolvarea contestaţiei depuse. La nota 10, însă după recorectare, a ajuns şi eleva Teodora Săvuţ, de la Şcoala „Miron Costin” Suceava, eleva primind iniţial 8,95.

O elevă a Şcolii Gimnaziale Crucea a obţinut 6,05 la română, iar contestaţia i-a adus aproape 2 puncte, până la nota 8. Diferenţă mare, de 1,4 puncte, şi în cazul unui elev de la Şcoala Nr. 4 Suceava, care de la 7,60 a ajuns la nota 9, după recorectare.

O situaţie asemănătoare şi în cazul unui elev de la Colegiul „Petru Rareş” Suceava care iniţial a fost notat cu 8,5, iar după reevaluare a primit 9,80. Iar lista diferenţelor mari între nota iniţială şi nota după recorectare continuă cu alte zeci de exemple.