Richard al III-lea va fi ÎNMORMÂNTAT în 2015, în Leicester

Data înhumării lui Richard al III-lea, rege al Angliei în secolul al XV-lea, a fost stabilită pentru 26 martie 2015 în catedrala din Leicester. Scheletul său a fost descoperit în 2012, la Leicester, pe locul unde urma să se construiască o parcare, relatează joi AFP, citată de Agerpres.

07 aug. 2014, 14:13

Richard al III-lea va fi înmormântat pe 26 martie 2015 la Leicester. Ceremonia, care va fi transmisă în direct pe Channel 4, va fi punctul culminant al unei săptămâni dedicate regelui cu reputaţie sinistră, pe care asociaţii şi persoane pasionate de personalitatea suveranului englez vor să o reabiliteze. Rămăşiţele ultimului rege Plantagenet vor fi depuse într-un sicriu de plumb – pe 22 martie, la Universitatea din Leicester -, care va fi transportat la locul bătăliei din Bosworth, unde a murit în 1485 Richard al III-lea, după ce va traversa câteva localităţi emblematice pentru istoria suveranului.

Sicriul va reveni în cursul serii la Leicester, unde se va organiza o veghe funerară de trei zile, deschisă publicului invitat să îl omagieze pe ultimul rege medieval al Angliei.

Citeşte şi Rămăşiţele regelui Richard al III-lea, descoperite de arheologii britanici

Richard al III-lea, mort la 32 de ani, după o scurtă domnie de doi ani, a fost prezentat de dinastia Tudor, care i-a urmat, ca un tiran sângeros, reputaţie imortalizată de William Shakespeare în piesa care poartă numele regelui. Osemintele lui au fost descoperite în 2012, la Leicester, în timpul construirii unei parcări municipale, iar analizele ADN au confirmat că scheletul cocoşat şi cu urme ale unor răni de război este cel al regelui.

Citeşte şi Chipul regelui Richard al III-lea a fost reconstituit la 500 de ani după moartea acestuia VIDEO

Înalta Curte din Londra a autorizat în luna mai înhumarea lui Richard al III-lea, punând astfel capăt unei bătălii declanşate de urmaşii regelui, care solicitau ca el să fie înmormântat la York (nord), încheie AFP, citată de Agerpres.