Rick Santorum se retrage definitiv din cursa republicană la preşedinţia SUA

Rick Santorum a anunţat că se retrage definitiv din cursa electorală pentru desemnarea candidatului republican la preşedinţia Statelor Unite, informează AFP.

RomaniaTV.net
10 apr. 2012, 18:55
Rick Santorum se retrage definitiv din cursa republicană la preşedinţia SUA

Anunţul a fost făcut de candidatul republican într-un discurs rostit în statul american Pennsylvania.

Anterior, presa americană, citată de AFP, relatase că Rick Santorum suspendase participarea la cursa electorală pentru desemnarea candidatului republican la preşedinţia Statelor Unite.

Candidatul ultraconservator republican ar fi trebuit să reia campania electorală marţi, după ce fusese oprită temporar cu ocazia sărbătorilor pascale.

În această perioadă, fiica sa Bella a fost spitalizată din cauza unei anomalii cromozomice rare.

„Chiar dacă această campanie prezidenţială s-a încheiat pentru mine şi dacă am suspendat campania electorală începând de azi, noi nu am abandonat lupta”, a declarat Santorum marţi în cadrul unei conferinţe de presă la Gettysburg la sediul de campanie din Pennsylvania (nord-est), unde alegerile republicane primare vor avea loc pe 24 aprilie.

Imediat după conferinţa de presă, Mitt Romney a difuzat un comunicat pentru a îl „felicita” pe fostul său rival „pentru campania sa”. „El s-a impus ca o voce importantă pentru partid şi pentru ţară”, a adăugat Romney.

Marţi, în cursul conferinţei sale de presă , Santorum a asigurat că starea de sănătate a fetiţei sale s-a ameliorat şi a fost externată din spital. „Este o luptătoare”, a spus el.

Însă, după ce a discutat cu familia sa „în jurul mesei de bucătărie”, candidatul a decis să se retragă din cursă.

„Vom continua să ne luptăm pentru americanii care s-au mobilizat şi ne-au dat puterea să realizăm ceea ce niciun expert politic nu prevăzuse”, a spus el amintind victoria surpriză din scrutinul susţinut în Iowa la 3 ianuarie şi de traseul său în creştere în cursa către Casa Albă care a surprins mai mulţi observatori.

Santorum se afla marţi pe locul doi, cu mult în urma favoritului Mitt Romney, în lupta pentru învestitura republicană care va desemna un adversar pentru preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama la alegerile din 6 noiembrie. Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich se afla pe locul trei în faţa lui Ron Paul.

Newt Gingrich a declarat că îşi va menţine candidatura şi a făcut apel la susţinătorii lui Santorum să i se alăture, într-un comunicat difuzat după anunţul lui Rick Santorum.

Acesta din urmă spera să-şi relanseze campania cu o victorie în Pennsylvania (est) după o serie de înfrângeri în trei alegeri primare de săptămâna trecută. O înfrângere în acest stat ar fi reprezentat un serios pas înapoi pentru Santorum.