Rinocerul de Sumatra: cel mai mic dintre rinoceri, foarte aproape de dispariţie

Rinocerul de Sumatra, Dicerorhinus sumatrensis, este cel mai mic dintre rinoceri și singura specie asiatică de rinocer cu două coarne, iar, în pofida eforturilor autorităților și organizațiilor pentru conservarea faunei, aceste animale se află în pericol critic de dispariție, conform World Wildlife Found.
Alina Costache
24 mai 2017, 10:53
Rinocerul de Sumatra: cel mai mic dintre rinoceri, foarte aproape de dispariţie

În prezent, conform estimărilor, în mediul natural, reprezentat de pădurile tropicale și subtropicale din Sumatra, mai trăiesc între 220 și 275 de astfel de rinoceri.

Aceste animale care ajung să cântărească până la 1 tonă, au înălțimea între 100 și 150 de centimetri și lungimea între 2 și 4 metri, au corpul acoperit cu fire lungi de păr și sunt mai apropiate de rinocerii lânoși (animale dispărute în urmă cu 10 — 12 mii de ani) decât oricare altă specie de rinoceri din prezent. Puii de rinocer de Sumatra se nasc cu o pilozitate densă, de culoare maroniu-roșcată, dar la maturitate părul se rărește și se închide la culoare.

Rinocerii de Sumatra concurează cu cei de Java la titlul nedorit de cea mai amenințată cu dispariția specie de rinocer. Deși rinocerii de Sumatra sunt încă mai numeroși decât cei de Java, ei sunt mai expuși braconajului și astfel populația rămasă în habitatul natural poate practic dispărea în orice moment. Conform biologilor care se ocupă de protejarea acestor animale, populația de rinoceri de Sumatra nu este stabilă, iar în ultimii 15 ani doar două femele au fătat în captivitate.

Odinioară habitatul rinocerului de Sumatra se întindea de la poalele estice ale versanților himalayeni, în Buthan și în estul Indiei, prin Myanmar, Thailanda și probabil până în zone din Vietnam și China și în sud în peninsula Malay.

Principala amenințare pentru rinocerul de Sumatra, ca și pentru alte specii endemice acestei insule indoneziene, este legată de pierderea habitatului sălbatic în favoarea culturilor agricole. În Parcul Național Bukit Barisan Selatan trăiește cea mai numeroasă populație de rinoceri de Sumatra, însă chiar și acest mediu protejat pierde teren din cauza defrișărilor practicate de fermieri care se stabilesc în mod ilegal pe teritoriul rezervației și cultivă cafea și orez.

De asemenea, o altă amenințare pentru această specie este reprezentată de braconaj. Cornul de rinocer este foarte căutat în medicina tradițională asiatică. Creșterea cererii de corn de rinocer din țări precum Vietnam, unde se crede că acest corn poate vindeca diferite forme de cancer, a dus la intensificarea braconajului și a traficului ilegal.

Aceste animale sunt amenințate și de pierderea diversității genetice, odată cu scăderea dramatică a numărului de exemplare reproducătoare. În aceste condiții rinocerii de Sumatra sunt extrem de vulnerabili în fața dispariției și din alte cauze, precum catastrofele naturale și bolile.

Citeşte şi Leii sunt în pericol de dispariţie în Africa. În două decenii, numărul lor se va reduce la jumătate

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan