Risc de producere a unor avalanşe în Masivul Făgăraş

Şoselele care străbat zona montană a judeţului Argeş, în special cele din Masivul Făgăraş, vor fi expuse în zilele următoare riscului de producere a avalanşelor, ca urmare a încălzirii vremii, avertizează salvamontiştii.

27 mart. 2013, 11:02
Risc de producere a unor avalanşe în Masivul Făgăraş

În ultimele zile s-a depus un strat nou de zăpadă, de 50-60 de centimetri, care nu are coeziune cu cel vechi. (…) Având în vedere că la sfârşitul săptămânii se va încălzi puternic, temperatura ridicată va destabiliza stratul acesta proaspăt nins şi este posibil să pornească avalanşe care să afecteze infrastructura rutieră„, a declarat miercuri şeful Serviciului Public Salvamont (SPS) Argeş, Ion Sănduloiu.

Deoarece risc de producere a unor avalanşe va exista atât pe DN 7C – Transfăgărăşan, cât şi pe celelalte drumuri turistice sau forestiere, şoferii sunt sfătuiţi să conducă prudent, în special pe porţiunile care traversează văile dintre versanţi abrupţi, scrie agerpres.ro.

Riscul de producere a avalanşelor a crescut în zonele înalte din Masivul Făgăraş ca urmare a ninsorilor abundente căzute în ultima perioadă, conform unei avertizări emise la începutul săptămânii de SPS Argeş.

Astfel, riscul de producere a avalanşelor este de gradul al patrulea, mare, la altitudini de peste 1800 de metri, la altitudini mai mici fiind de gradul al treilea, însemnat. Salvamontiştii avertizează că toate traseele montane din judeţul Argeş, în special cele cu ieşire în golul alpin, sunt închise.

Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului patru de risc, mare, stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare. În cazul gradului al treilea de risc, însemnat, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate fiind posibile în anumite situaţii unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari.

Turiştii aflaţi în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma „0 salvamont” prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei (0725 826 668), un dispecer urmând să redirecţioneze apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află persoanele care au nevoie de ajutor. La acest număr pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice.