Risc de tromboză rară după vaccinarea cu AstraZeneca anunţă Agenţia franceză a medicamentului

Agenția franceză a medicamentului spune însă că beneficiile vaccinării depășesc riscurile de tromboză. Cele mai mai multe cazuri de tromboză s-au înregistrat la persoane cu vârste mai mici de 55 de ani.

27 mart. 2021, 21:09
Risc de tromboză rară după vaccinarea cu AstraZeneca anunţă Agenţia franceză a medicamentului

Agenția franceză a medicamentului (ANSM) confirmă un risc de tromboză rară după vaccinarea cu AstraZeneca. Spune însă că beneficiile vaccinării depășesc riscurile de tromboză și recomnadă administrarea serului la cei de peste 55 de ani. Cele mai mai multe cazuri de tromboză s-au înregistrat la persoane cu vârste mai mici de 55 de ani.

La jumătatea lunii martie, ANSM recomanda o continuare a vaccinării împotriva covid-19 cu vaccinul AstraZeneca-Oxford, după ce numeroase state europene au suspendat vaccinarea cu acest ser.

Medici din Italia, acuzaţi de omor după ce un militar a decedat după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca. Ţările în care se reia vaccinarea cu serul cotroversat

„ANSM împărtășește recomandarea (Agenției Europene a Medicamentului) EMA de continuare a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, în ciuda acestui risc de tromboză rară. Noi date ar putea să determine ANSM să revizuiască această poziție. Mai multe țări europene au suspendat în baza principiului precauției și în mod temporar vaccinarea cu AstraZeneca, în urma mai multor cazuri grave de tulburare a coagulării, precum evenimente tromboembolice”, anunța Agenția Națională franceză de Siguranța Medicamentului.

”Caracterul foarte atipic al acestor tromboze, tablourile lor clinice detaliate şi intervalul omogen la care au loc determină Comitetul de monitorizare să cpnfirme producerea, foarte rară, a acestui risc trombotic la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca(-Oxford)”, anunţă agenţia sanitară franceză.

Aceste cazuri au avut loc ”într-un termen median de opt zile şi jumătate după vaccinare, la persoane fără antecedente deosebite identificate anterior”, precizează ea, adăugând că şapte pacienţi sunt în vârstă de până în 55 de ani, iar doi în vârstă de peste 55 de ani.

Vaccinarea cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca a fost suspendată la 15 martie de către mai multe state membre UE, după semnalarea unor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, care au condus în unele cazuri la moarte.

Franţa a ridicat suspendarea vineri, în urma unui aviz al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care consideră vaccinul ”sigur şi eficient”,subliniind că raportul între beneficii şi riscuri covid-19 este pozitivă.

Înalta Autortate franceză de Sănătate (HAS) a recomandat rezervarea vaccinului AstraZeneca-Oxford persoanelor în vârstă de peste 55 de ani, deoarece până atunci cazuri de tromboză venoasă cerebrală au fost observate doar la persoane în vârstă de până la 55 de ani.

EMA a conchis că vaccinul nu are vreo legătură cu o creştere a riscului global de formare de cheaguri de sânge, dar că o ”legătură posibilă cu două forme foarte rare de cheaguri de sânge (coagulare intravasculară diseminată şi tromboze ale sinusurilor venoase cerebrale) asociate unui deficit de trombocite nu poate fi exclusă în acest stadiu”.

Un grup de experţi EMA studiază ”mecanismul de acţiune, eventuali factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare pentru a explica evenimentele observate”, aminteşte ANSM.

Din cele 1,4 milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford administrate în Franţa până la 18 martie, aproximativ 5.700 de efecte secundare au fost analizate de către centre de monitorizare farmaceutică – ”marea majoritate” ”sindrmuri pseudo-gripale, adesea de intensitate puternică”, şi anume febră, dureri de cap şi dureri musculare.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, despre vaccinul AstraZeneca şi doctorii care răspândesc mesaje false