Risc mare de avalanşă la munte. Harta zonelor vizate

Publicat: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2020 07:39 // Actualizat: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2020 07:39 // Sursa: romaniatv.net

Meteorologii anunţă risc însemnat de producere a avalanşelor, în Munţii Făgăraş şi în Masivul Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri.

Documente atasate:

Potrivit meteorologilor, în Masivul Bucegi, principalele riscuri sunt reprezentate de prezenţa unui strat de cristale în profunzime, peste care straturile din partea superioară pot aluneca sub acţiunea unor supraîncărcări, a plăcilor de vânt, care se regăsesc cu precădere pe versanţii sudici, sud-estici şi sud-vestici.

”În locurile adăpostite regăsim depozite de zăpadă. Chiar şi la supraîncărcări mici, dar şi spontan, pot fi declanşate avalanşe pe versanţii suficient de înclinaţi. Stratul de zăpadă e alcătuit în partea superioară din particule fine, consitituite de obicei în plăci de vânt, iar în interior regăsim faţete plane şi cristale cupă, cu rezistenţă scăzută. În zonele adăpostite, depozitele de zăpadă pot depăşi 1-1.5 m”, au transmis meteorologii.

În Munţii Făgăraş, principalele riscuri sunt reprezentate de stratul instabil de zăpadă din partea superioară a stratului.

” Atât spontan cât şi la supraîncărcări mici se pot declanşa avalanşe medii pe versanţii înclinaţi, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, se poate disloca un volum însemnat de zăpadă. În partea superioară a stratului, stratul instabil măsoară pe alocuri 40-60 cm. Este în proces de tasare şi compactare şi este depus peste straturile mai vechi, relativ stabile. În locurile adăpostite, depozitele de zăpadă măsoară pe alocuri peste 2-3 metri”, au precizat meteorologii.

În ambele masive este risc de gradul 3 – risc însemnat de producere a avalanşelor, la altitudini de peste 1.800 de metri.

VIneri, la ora 14.00, stratul de zăpadă măsura 141  centimetri la Bâlea Lac, iar meteorologii anunţă că în zona montană mai sunt posibile ninsori.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
avalanşă Munţii Bucegi prognoza meteo risc avalanşă strat zapada Valea Prahovei
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7790
RON
21 Jan
noapte -3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H