Risc uriaş de CANCER în urma unei erori de laborator

Agenţia Europană a Medicamentelor a lansat joi un avertisment privind impurităţile conţinute de o moleculă fabricată în China pentru industria farmaceutică care poate produce cazuri de cancer în Europa. Acest avertisment se referă la Valsartan, principiu activ al mai multor medicamente pentru bolile cardiologice

03 aug. 2018, 15:00
Risc uriaş de CANCER în urma unei erori de laborator

Laboratorul chinez Huahui a chemat înapoi această moleculă pe 18 iulie din cauza prezenţei N-nitrosodimetilaminei (NDMA), o substanță clasată ca probabil cancerigenă pentru om în caz de utilizare prelungită.

„În urma unei evaluări preliminare, EMA apreciază că ar putea apărea un caz suplimentar de cancer la 5000 de pacienți care iau medicamentele cu cea mai mare doză de valsartan (320 mg) în fiecare zi timp de șapte ani”, a informat agenția europeană într-un comunicat, citează AFP.

Pentru moment EMA nu cunoaşte un număr precis de pacienţi aflaţi sub risc deoarece se aşteaptă analize care vor permite determinarea concentrației de NDMA din medicamentele în chestiune. Pentru moment, Agenția Medicamentului afirmă că se bazează „pe nivelurile medii ale acestei impurități detectate în substanța activă de către Zhejiang Huahai Pharmaceuticals (60 de părți la un milion)” și „pe studiile efectuate pe animale”.

Pe de altă parte, dat fiind că molecula a fost retrasă de pe piață, EMA insistă ca pacienții să-și continue tratamentele.

„Este important de subliniat că nu există riscuri imediate pentru pacienți. Cei care iau medicamentele infestate și nu au trecut încă la altele nu trebuie să-și întrerupă tratamentul fără a consulta medicul sau farmacistul”, a subliniat agenția.

Autoritățile europene cred că impuritatea „a fost introdusă ca produs secundar după schimbările efectuate de Zhejiang Huahai în procesul său industrial în 2012″, a explicat EMA.