Riscul de avalanşă a crescut la gradul trei în masivele Bucegi şi Făgăraş

Riscul de producere de avalanșe la peste 1.800 de metri altitudine în masivele Bucegi și Făgăraș (versantul nordic) a crescut, vineri, de la gradul doi la gradul trei, au anunțat meteorologii sibieni.

02 dec. 2016, 18:02
Riscul de avalanşă a crescut la gradul trei în masivele Bucegi şi Făgăraş

În prezent este un risc însemnat (de gradul trei) la peste 1.800 de metri și un risc moderat (de gradul doi) sub această altitudine, în munții Bucegi și Făgăraș.

Stratul de zăpadă a crescut cu 22 de centimetri în ultima zi, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, unde măsoară 82 de centimetri. La Vârful Omu și la Predeal sunt 11 centimetri, iar la Sinaia — 8 centimetri și la Fundata — 5 centimetri.

De asemenea, şeful Serviciului Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc, a declarat vineri că există un risc major de avalanșă pe toate văile de Bucegi, sub stratul proaspăt de zăpadă fiind unul de gheață.

De asemenea, Haiduc a arătat că zăpada s-a depus într-un strat consistent, iar pe alocuri depășește un metru, în condițiile în care a fost viscolită.

Salvamontiștii din Bușteni le reamintesc turiștilor că traseele montane sunt închise, ele fiind impracticabile din cauza condițiilor meteorologice.

În următoarele 24 de ore, meteorologii anunță că stratul de zăpadă este posibil să mai crească și cu 15 centimetri.

Accesul la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, este imposibil, după ce a fost oprită telecabina din cauza vântului prea puternic, potrivit cabanierilor. Accesul pe Transfăgărășan este posibil doar până la Bâlea Cascadă.

Citeşte şi România, pe locul nouă în ceea ce priveşte numărul de morţi în avalanşe