Ritter câştigă războiul ciocolatei împotriva Milka. Forma pătrată, motiv de proces între cei doi producători

Dispută aprigă în lumea ciocolatei între doi mari producători. Ritter îşi revendică dreptul de a păstra forma pătrată care l-a consacrat pe celebrul producător pe piaţa de dulciuri. 

RomaniaTV.net
24 iul. 2020, 13:14
Ritter câştigă războiul ciocolatei împotriva Milka. Forma pătrată, motiv de proces între cei doi producători

Principala caracteristică a ciocolatei Ritter Sport, un brand de ciocolată german cunoscut în întreaga lume, este forma ei unică pătrată care a fost introdusă prima oară pe piaţa de dulciuri în 1932 de către fondatorii Clara şi Alfred Ritter. Ideea din spatele acestui concept îi aparţine Clarei care a afirmat că îşi doreşte să producă o tabletă de ciocolată care să încapă în buzunarul oricărei jachete sport fără a se rupe şi care să aibă aceeaşi greutate ca o tabletă clasică de ciocolată. 

Deşi în 1993 Ritter înregistrase forma ciocolatei la Oficiul German de Brevete şi Mărci, în 2010 Milka a venit cu o variantă proprie de ciocolată pătrată, astfel cazul ajungând la tribunal. 

În 2016, producătorul elveţian Milka, deţinut de Mondelez, a câştigat prima luptă împotriva Ritter la Curtea Federală de Brevete, reuşind la vremea respectivă să înlăture monopolul german asupra producţiei de ciocolată pătrată. Victoria Milka a fost însă una de scurtă durată, anul următor compania germană de familie reuşind să-şi revendice dreptul de a fi unicul producător de ciocolată pătrată în procesul de la Curtea Federală de Brevete. 

Judecătorii au luat în considerare părerile consumatorilor referitoare la faptul că forma pătrată a ciocolatei este un element definitoriu în determinarea calităţii şi recunoaşterea provenienţei. În mod normal, monopolul nu este încurajat, iar în Germania un producător nu poate cere protecţie având ca pretext forma drept caracteristică esenţială. Concluzia lor a fost că forma nu reprezintă o valoare artistică şi nici nu determină diferenţe de preţ. 

Ritter rămâne în urma acestei decizii singurul producător de ciocolată pătrată din Germania.