Rivali în aceeaşi casă. Echipe celebre care împart acelaşi stadion cu rivalele lor FOTO

Nu se suportă, ba chiar de multe ori se iau la bătaie, dar sunt obligate să împartă aceeaşi arenă. Istoria a fost ironică în cazul acestor echipe, învrăjbindu-le pe măsura succesului şi notorietăţii dobândite de acestea de-a lungul istoriei.

22 mai 2016, 06:11

Bayern München și TSV 1860 München – Allianz Arena

Bayern München și TSV 1860 München încă mai folosesc același stadion, Allianz Arena, cunoscut sub numele de “Barca gonflabilă”. Allianz deține drepturile de a da numele stadionului pentru o perioadă de 30 de ani, dar acest nume nu poate fi folosit atunci când gazduieste turnee sau partide disputate sub egida FIFA sau UEFA. Bayern a cumpărat în 2006 procentul de 50 la sută din acţiunile stadionului, deţinut de TSV 1860, plătind în schimb 11 milioane de euro. TSV a fost lăsată să joace în continuare aici meciurile considerate acasă, însă înţelegerea este să nu îşi însuşească niciun ban din bilete, acestea intrând în conturile lui Bayern.

AC Milan şi Internazionale Milano – San Siro

Două dintre cele mai de suuces cluburi ale fotbalului mondial împart unul dintre stadioanele de legendă, miticul San Siro. Aprigele derby-uri a căror istorie este mai veche de un secol au fost de multe ori mutate de suporteri în afara stadionului. La început a fost o singură formaţie la Milano, fondată în anul 1899 (actualul AC Milan), dar în 1908 o parte a jucătorilor a înfiinţat o nouă echipă, Internazionale. Inter a jucat multă vreme pe un stadion anonim, în timp ce AC Milan s-a mutat pe San Siro la finalizarea sa, în 1926. În anul 1947, AC Milan şi Inter au ajuns la un acord pentru a împărţi stadionul.

Manchester City și Manchester United – Maine Road

Manchester City și Manchester United sunt rivale de moarte în fotbalul englez. Până în anul 2003, City a jucat meciurile de acasă pe Maine Road, dar a existat în istorie o perioadă când „cetăţenii” le-au permis rivalilor de la United să le folosească stadionul, în schimbul unei plăţi de 5.000 de lire sterline pe săptămână, plus un procent prestabilit din încasările din bilete. S-a întâmplat după cel de-al Doilea Război Mondial, când bombardamentele Germaniei naziste au distrus „Teatrul Viselor”, iar United avea nevoie de o casă. Pe 17 ianuarie 1948 s-a consemnat recordul de asistenţă de pe Maine Road, 83.260 spectatori, la un meci Manchester United – Arsenal Londra.

AS Roma şi Lazio -Stadio Olimpico

Din momentul în care clubul Lazio Roma a fost înfiinţat, în anul 1900, s-a folosit de Stadio Olimpico ca de propria casă. Arena avea o capacitate de 72.000 de locuri şi era a doua ca mărime din Italia, după San Siro. După 27 de ani, când s-a înfiinţat AS Roma, tot Olimpico avea să-i fie casă, aşa cum se întâmplă şi astăzi. Totuşi, în septembrie 2009 a prezentat un plan de construcţie al unui stadion propriu, iar în 2011 preşedintele clubului a anunţat că a ajuns la un acord pentru construcţia sa. Numele stadionului este Stadio delle Roma, capacitatea de 52.500 locuri şi se estimează că va fi inaugurat în august 2018. Designul este inspirat de Colosseum, iar costurile de construcţie se ridică la aproximativ 300 milioane euro.

Mohun Bagan şi East Bengal FC – Salt Lake Stadium

În fotbalul mondial nu se vorbeşte foarte mult despre India, dar în cazul de faţă este ceva diferit. Salt Lake Stadium are o capacitate de 85.000 de locuri şi este cel mai mare din India. Clubul Mohun Bagan a fost în fiinţat în anul 1889, fiind chiar mai vechi decât AC Milan sau Bayern Munchen, iar în palmaresul său figurează nu mai puţin de 246 de trofee. East Bengal a fost înfiinţat în 1920, iar cele două îşi dispută derby-ul Calcuttei, deşi împart acelaşi stadion. De 345 de ori s-au întâlnit cele două până acum, de 125 de ori a câştigat East Bengal, de 107 ori Mohun Bagan, iar 113 întâlniri s-au încheiat la egalitate.

Persepolis FC şi Esteghlal FC- Azadi Stadium

Fotbalul nu este dezvoltat foarte mult în Asia, comparativ cu ţările europene, dar rivalităţile sunt şi aici acerbe. Derby-ul dintre Persepolis şi Esteghlal are loc în Iran şi se desfăşoară pe stadionul Azadi. Recordul de asistenţă a fost consemnat în 1997, la un meci internaţional, când în tribune au fost prezenţi 128.000 de oameni. Capacitatea actuală a stadionului este de 90.000 de locuri. Rivalitatea dintre Persepolis şi Esteghlal datează de peste 40 de ani, primul derby al Teheranului fiind consemnat în aprilie 1968. World Soccer Magazine a numit derby-ul Teheranului cel mai important derby din Asia şi l-a plasat pe locul 22 în topul mondial al derby-urilor.