Ro-Alert în Harghita după ce o ursoiacă şi cei trei pui s-a plimbat nestingherită pe strada unei localităţi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine reducerea la minim a riscului conflictelor om-urs care a dus la pierderea de vieţi omeneşti, obligaţia autorităţilor fiind de a proteja viaţa umană.

02 mai 2023, 20:44
Ro-Alert în Harghita după ce o ursoiacă şi cei trei pui s-a plimbat nestingherită pe strada unei localităţi

O ursoaică cu trei pui a fost zărită într-o localitate din judeţul Harghita, populaţia fiind avertizată prin sistem RO-Alert.

”S-a semnalat prezenţa unei ursoaice cu 3 pui, în localitatea Sândominic, strada Banos”, a transmis, marţi seară, ISU Harghita. Sursa citată a precizat că pentru avertizarea populaţiei, în zonă s-a transmis mesaj RO-Alert.

Jandarmii harghiteni au intervenit şi lunile trecute pentru îndepărtarea unei ursoaice cu pui în afara unei pârtii de schi, înspre pădure.

VIDEO Dacian Cioloş a „reperat” un urs în pădure de Ziua Muncii: „L-am aşteptat să plece”

Jandarmeria Harghita a transmis, printr-un comunicat de presă, că un bărbat a sunat la 112, pentru a anunţa prezenţa unor urşi pe o pârtie în momentul când un echipaj de jandarmi intervenea pentru îndepărtarea acestora.
“Apelul a fost făcut de către un bărbat care ar fi observat prezenţa unor urşi pe pârtia Havas Bucsin. Apelul a fost făcut chiar în momentul în care o patrulă de jandarmerie, aflată în misiune în zonă, proceda la alungarea ursoaicei cu un pui în afara pârtiei, înspre pădure. Din câte se pare animalele sălbatice traversau pârtia, care este marginită de pădure, fără ca în calea lor să se afle schiori, sau alte persoane”, a precizat Jandarmeria Harghita.

Sursa citată reaminteşte oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

A fost emis un mesaj RO-ALERT. Un urs a fost văzut în Alba: „Evitați zona, rămâneți în locuințe!”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine reducerea la minim a riscului conflictelor om-urs care a dus la pierderea de vieţi omeneşti, obligaţia autorităţilor fiind de a proteja viaţa umană. În ceea ce priveşte exportul ca o soluţie de reducere a populaţiei de urs, ministrul afirmă că nicio ţară europeană nu doreşte urşii din România. ”Pur şi simplu râd de noi. O ţară care a exterminat populaţia de urs acum 100 de ani nu o să vrea niciodată. Am primit răspunsuri de genul: ”Se sperie turiştii, nu mai vrem, se sperie fermierii””, a explicat Tanczos Barna.