VIDEO Dacian Cioloş a „reperat” un urs în pădure de Ziua Muncii: „L-am aşteptat să plece”

Urşii nu se mai sperie nici de foştii premieri ai României. dacian Cioloş a povestit pe Facebook cum a dat nas în nas cu un urs în Masivul Piatra Craiului de 1 Mai.

01 mai 2023, 18:32
VIDEO Dacian Cioloş a „reperat” un urs în pădure de Ziua Muncii: „L-am aşteptat să plece”

Dacian Cioloș a întâlnit ursul în pădure.  „Am zis să profităm de ziua liberă cu o plimbare prin împrejurimi”, a scris fostul premier, Președintele REPER, Dacian Cioloș, a anunțat luni, 1 mai, că întâlnirea cu un urs s-a produs în timpul unei plimbări prin Parcul Național Piatra Craiului.

Ministerul Mediului propune eliminarea imediată a urşilor care atacă oamenii

„Am zis să profităm de ziua liberă cu o plimbare prin împrejurimi, la Măgura, în Parcul Național Piatra Craiului. Am descoperit că nu eram singurii care s-au gândit la același lucru. L-am așteptat apoi să plece liniștit pentru că noi eram acolo musafiri, în cel mai bun caz tolerați. România este minunată și plină de surprize”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

O estimare recentă a Ministerului Mediului din România, arată că numărul urșilor din țară este de aproximativ 7.500-8.000 de exemplare.

Din 2016 până în 2021, România a înregistrat 154 de atacuri ale urșilor, care s-au soldat cu 14 morți și 158 de răniți, a precizat ministerul.

Tanczos Barna: Trebuie să reducem la minim riscul conflictelor om-urs, mor foarte mulţi cetăţeni

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine reducerea la minim a riscului conflictelor om-urs care a dus la pierderea de vieţi omeneşti, obligaţia autorităţilor fiind de a proteja viaţa umană. În ceea ce priveşte exportul ca o soluţie de reducere a populaţiei de urs, ministrul afirmă că nicio ţară europeană nu doreşte urşii din România. ”Pur şi simplu râd de noi. O ţară care a exterminat populaţia de urs acum 100 de ani nu o să vrea niciodată. Am primit răspunsuri de genul: ”Se sperie turiştii, nu mai vrem, se sperie fermierii”, a explicat recent Tanczos Barna.

Doi dintre cei trei urşi care coborau frecvent la Grădina Zoologică din Tg. Mureş au fost capturaţi
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că din Fondul pentru Mediu vor fi finanţate sisteme de protecţie împotriva urşilor, persoanele fizice, asociaţiile, persoanele juridice sau instituţiile publice putând beneficia de sume pornind de la 15.000 de lei pentru montarea de garduri electrice în zonele unde animalele îşi fac apariţia frecvent. El a făcut publice datele unui studiu care arată că România are o populaţie de urs brun cuprinsă între 7.536 şi 8.093 de exemplare. În baza ordonanţei care prevede posibilitatea intervenţiei imediate, cifrele oficiale prezentate de minister arată 471 de alungări, 66 de relocări şi doar 25 de extrageri în doi ani. Cele mai multe probleme cauzate de urşi în ultimii ani au fost în judeţele Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău.