ROAMING 2021, tarife mai mari. Atenţie pe cine sunaţi în noaptea de Anul Nou

Brexit-ul scumpeşte roaming-ul, astfel că vor fi facturi mai mari la telefon din 2021. Marii operatori de la noi vor lăsa o perioadă cu tarife promoţionale.

31 dec. 2020, 12:18
ROAMING 2021, tarife mai mari. Atenţie pe cine sunaţi în noaptea de Anul Nou

ROAMING 2021.

Ai rude sau prieteni în Marea Britanie? Vei plăti mai mult dacă îi vei suna direct pe cartelă, nu prin aplicaţiile mobile. Vei fi taxat suplimentar şi dacă mergi în Anglia şi uiţi pornite datele mobile. Iar problema apare şi în cazul românilor care trăiesc acolo.

ROAMING 2021. Loredana locuieşte în Leicester şi, în ultimii ani, şi-a văzut familia mai mult pe ecranul telefonului. „O să mă afecteze, pentru că vorbesc destul de des acasă, cu bunica, cu tata şi normal că o să fie mai scump. Şi sun destul de des”.

„În viitorul apropiat este posibil ca tarifele să fie mult mai mari şi să mă trezesc cu facturi mai mari, dar fiind vorba de familie, ei sunt mult mai importanţi”, a afirmat Alina, româncă în UK.

Alţii nu par deranjaţi şi se văd salvaţi de Internet, cum este şi cazul lui George, român aflat în UK: „Nu mă va afecta chiar deloc pentru că atunci când ne sunăm familia, vrem să îi şi vedem şi îi sunăm video. Şi atât timp cât avem WiFi, nu ne afectează deloc. Doar pe bunica, pentru că nu are smartphone, avem o cartelă separat pe care o încărcăm cu 5 lire pe lună, ceea ce nu este foarte mult”.

ROAMING 2021. Vestea bună este că cei mai mari operatori telecom de la noi au anunţat că vor păstra promoţional actualele tarife, până la jumătatea anului viitor.

ROAMING 2021 nu este singura problemă. Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2021 pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie
Multe aspecte ale relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană după încheierea perioadei de tranziție rămân incerte, dar unele lucruri care se vor schimba de la 1 ianuarie 2021 sunt cunoscute. BBC face lista celor mai importante aspecte la care oamenii trebuie să se gândească dacă vor să călătorească între Marea Britanie și Europa.

Călătoriile vor avea nevoie de mai multă planificare
Din ianuarie, cetățenii britanici care vor să viziteze orice țară din UE – plus Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein – trebuie să aibă pașaport valabil pentru încă cel puțin șase luni. De asemenea, e necesară o asigurare de călătorie cu componentă de sănătate.

COD RUTIER 2021. Veşti proaste pentru şoferi. Punctul de amendă ar putea creşte
Înainte de a pleca în călătorie, oamenii trebuie să verifice dacă furnizorul de telefonie mobilă le mai oferă sau nu roaming gratuit.

Pentru transportul de animale de companie e nevoie de un certificat medical obținut de la medicul veterinar. Actualul sistem de pașapoarte UE pentru animale de companie nu se va mai aplica.

Măsurile sunt valabile și pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie dintr-o țară UE.

Alte cozi la frontieră
La controalele de la frontieră, cetățenii britanici vor sta la cozi diferite de cetățenii UE. Turiștii vor putea călători fără viză în țările din zona Schengen – care include majoritatea statelor UE și Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, dacă stau în aceste țări cel mult 90 de zile, dintr-un interval de 180 de zile. Perioada de ședere este valabilă și pentru europenii care merg în Marea Britanie.

Reapar cumpărăturile duty-free
Cumpărăturile duty-free vor fi disponibile pentru cei care călătoresc din Marea Britanie în UE și invers, începând cu 2021.

Când Marea Britanie era membră a UE, oamenii puteau intra în țară cu cantități nelimitate de alcool și tutun dintr-o țară membră fără a plăti nicio taxă la frontieră, atâta timp cât a fost plătită o taxă în țara de achiziție și era vorba despre produse pentru uz propriu. Acum, vor exista limite pentru valoarea produselor pe care un călător le poate aduce dintr-o entitate în alta.

Totuși, nu vor mai exista magazine de mărfuri, cum ar fi electronice și îmbrăcăminte, fără taxe pe aeroport.

Rambursările de TVA pentru vizitatorii din străinătate în magazinele din Marea Britanie vor fi, de asemenea, eliminate.

Noi reguli pentru cei care vor să se mute în UE
De la 1 ianuarie, libera circulație a persoanelor între Marea Britanie și UE se va încheia.

Dacă un britanic locuiește deja într-o țară din UE, a beneficia de anumite protecții în temeiul acordului de retragere din UE

Dar chiar și atunci, trebuie să verificați dacă regulile specifice fiecăre țări.

De exemplu, cetățenii britanici care locuiesc sau intenționează să locuiască în Franța vor trebui să obțină permise de rezidenți noi.

Cei care vor să se mute din Marea Britanie în UE sau invers începând din 2021 nu vor mai avea dreptul automat de a locui sau de a lucra acolo.

Britanicii care intenționează să se mute în Irlanda vor fi în mare parte neafectați.

Noi reguli pentru cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie
Dacă sunteți cetățean al UE care locuiește deja în Marea Britanie, drepturile dvs. vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2021. Dar ar trebui să verificați dacă puteți rămâne după aceea. Va trebui să deveniți cetățean al Marii Britanii sau să aplicați la Schema de decontare a UE.

Un nou sistem de imigrare în Marea Britanie
Din ianuarie 2021, va exista un nou sistem bazat pe puncte pentru cetățenii străini (cu excepția cetățenilor irlandezi) care doresc să se mute în Marea Britanie.

Guvernul spune că va trata cetățenii UE și non-UE în mod egal și va viza atragerea de oameni care pot contribui la economia Marii Britanii.

Persoanele care doresc să se mute în Marea Britanie pentru a lucra, a trăi sau a studia acolo vor trebui să solicite și să plătească pentru o viză.

O viză de student din afara Marii Britanii va costa 348 de lire sterline.

Solicitarea unei vize pentru un muncitor calificat va costa între 610 și 1.408 lire sterline, cu excepția cazului în care aceștia sunt în domeniile în care UK are lipsă de personal.

De asemenea, aceștia vor trebui să plătească o taxă suplimentară pentru sănătate de 624 de lire sterline de persoană pe an, cu excepția cazului în care sunt angajați din domeniul sănătății.

Reguli diferite pentru comerț
Importatorii și exportatorii vor trebui să facă declarații vamale, ca și când ar avea de-a face cu țări din alte părți ale lumii.

Unele produse, inclusiv plante, animale vii și unele alimente, vor avea nevoie și de licențe și certificate speciale. Alte produse vor trebui etichetate în moduri specifice.

Dar, pentru a limita impactul devastator al crizei COVID asupra multor companii, guvernul britanic a ales să amâne cu șase luni impunerea controalelor totale asupra mărfurilor care intră în Marea Britanie din UE, deși vor exista în continuare verificări pentru anumite substanțe.