Robert Cazanciuc propune o perioadă de pregătire de şase ani pentru cei care vor să devină judecători sau procurori

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei şi preşedinte al Comisiei juridice din Senat, propune o perioadă de pregătire de şase ani pentru cei care vor să devină judecători sau procurori, probă teoretică, probă practică, interviu şi examen psihologic după încheierea pregătirii în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi înlocuirea examenului de capacitate cu un interviu de capacitate.

19 oct. 2017, 16:48
Robert Cazanciuc propune o perioadă de pregătire de şase ani pentru cei care vor să devină judecători sau procurori

Robert Cazanciuc propune, într-o postare pe blogul său, „soluţii care, în urma dezbaterilor profesionale şi parlamentare, să se poată transforma în propuneri de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, vizând creşterea vârstei la care magistraţii ajung efectiv să profeseze cu depline puteri, dar nu prin impunerea unor condiţii suplimentare la admitere, ci prin extinderea perioadei de pregătire şi diversificare a stagiilor de practică şi schimbarea sistemului de repartizare şi evaluare a absolvenţilor”.

În opinia lui Cazanciuc, pentru a deveni judecător sau procuror este necesară o pregătire de 6 ani, din care 4 ani ca auditor în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi 2 ani ca stagiar în cadrul unei instanţe judecătoreşti sau în cadrul unei unităţi de parchet.

El mai propune ca, după primul an de cursuri, auditorii să urmeze 3 ani de pregătire, în stagii de câte 6 luni, la instanţă, parchet, penitenciar, cabinet de avocatură, cabinet notarial şi instituţie publică centrală.

„Pe perioada cursurilor de pregătire practică auditorii vor fi asistaţi/îndrumaţi de un reprezentant al INM şi de un reprezentant al instituţiei unde aceştia efectuează practica. La finalul fiecărui stagiu, îndrumătorii de practică vor realiza o evaluare a capacităţii fiecărui auditor de a exercita funcţia de judecător sau procuror”, notează fostul ministru.

În opinia sa, după încheierea pregătirii în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, auditorii de justiţie ar urma să susţină un examen de absolvire, constând într-o probă teoretică, o probă practică, un interviu şi un examen psihologic.

Comisia de examinare va fi alcătuită din 7 membri: 3 judecători, 2 procurori, un avocat şi un profesor universitar;

„CSM va repartiza candidaţii pe locurile de judecători stagiari şi procurori stagiari disponibile în cadrul sistemului judiciar, în funcţie de opţiunea auditorului şi de nota finală de absolvire, compusă din media de la examenul de absolvire şi media rezultată din evaluările realizate pe durata studiilor în cadrul INM în proporţie de 60/40”, propune Cazanciuc.

După absolvirea INM, va urma un stagiu de doi ani, în care judecătorii stagiari vor judeca în complete colegiale formate dintr-un judecător stagiar şi un judecător definitiv şi vor avea opinie consultativă, care se motivează. De asemenea, procurorii stagiari soluţionează cauze alături de un procuror definitiv.

Conform propunerii lui Robert Cazanciuc, examenul de capacitate va fi înlocuit de “interviul de capacitate”.

„Interviul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari se susţine în faţa colegiului de conducere al curţii de apel sau al parchetului de pe lângă curtea de apel. Contestaţiile se soluţionează de către Secţia de Contencios Administrativ, în complet de 5 judecători, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, potrivit lui Cazanciuc.

Modalitatea de susţinere a interviului şi criteriile de examinare vor fi stabilite prin hotărâre a CSM.