ROBOR la 3 luni a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Ratele creditelor în lei vor creşte

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat astăzi până la 1,8% pe an, de la 1,71% anunțat luni. Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%.
Romania TV
03 oct. 2017, 08:27
ROBOR la 3 luni a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Ratele creditelor în lei vor creşte

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%. 

Definiție ROBOR – Romanian Interbank Offered Rate este rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Valorile ROBOR la zi le puteți vedea la finalul articolului.

Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referință media aritmetica a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală.

ROBOR-ul nu este un indice abstract, rar utilizat, ci din contră, este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în RON (vedeți definiția de mai sus).

Pentru a putea înțelege exact în ce mod afectează indicele ROBOR dobânda unui credit, trebuie în primul rând înțeleasă diferența dintre dobânzile fixe și cele variabile, precum și componența acestora.

Aceste informații sunt prezentate și în articolul „Ce este EURIBOR?”. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acești indici puteți citi și articolul ‘Ce este Libor’.

Toate persoanele care au unul sau mai multe credite în derulare, sau doresc să contracteze un nou credit cu dobandă variabilă, sunt implicit expuși la fluctuația ratei lunare în funcție de evoluția dobânzilor interbancare ROBOR (pentru creditele în RON), EURIBOR (pentru creditele în euro) sau LIBOR (pentru creditele în CHF).

Deoarece majoritatea celor care au avut credite în CHF au fost puternic impactați aprecierea fără precedent a francului elvețian și și-au văzut ratele lunare crescând de la o lună la alta parcă fără limite, creditarea în această monedă a scăzut dramatic (atât datorită temerii populației, cât și datorită măsurilor prudențiale adoptate de banci).

În urma acestui fapt, principalele două monede de credit au ramas RON și EUR.

Din cele două monede rămase, pentru anumite categorii de credite cum ar fi creditele de nevoi personale fără ipotecă, se poate observa o preferință a populației de a alege leul ca moneda de creditare, stabilitatea acestuia fiind preferată creșterii cursului de schimb euro/RON.

În general, pentru creditele acordate pe termen scurt-mediu tendința este ca moneda creditului să fie moneda în care clientul obține veniturile (salariul).

De asemenea, un alt motiv pentru care populația va alege în viitorul apropiat creditarea în lei este aceea că noul proiect BNR dorește să limiteze prin masuri severe nivelul creditării în valută și să încurajeze creditarea în moneda locală, respectiv în lei.

Deși dacă alegem leul ca și monedă de creditare suntem feriți de riscul de curs valutar, există totuși impactul indicelui ROBOR, care poate face valoarea ratei lunare să crească.

Într-adevăr, indicele ROBOR impactează numai dobânzile variabile, nu și pe cele fixe, dar avand în vedere că foarte puține bănci utilizează o dobândă fixă pe toată perioada creditării (mai ales la creditele garantate, pe perioadă lungă), ne putem vedea constrânși de multe ori să acceptăm o dobândă variabilă.

Până anul trecut, dobânzile variabile erau stabilite de fiecare bancă în parte în funcție de ce indice dorea banca respectivă.

Nu exista o transparență a modului de calcul, iar clientii nu puteau verifica dacă banca este corectă cu ei sau nu la stabilirea dobânzilor.

Indiferent că economia creștea sau scădea, în general, dobânzile variabile ale creditelor înregistrau numai un trend crescător, fără a mai scădea vreodată.

Acest lucru a fost schimbat prin OUG50/2010. OUG50/2010 este un act normativ pentru protecția consumatorului în relația cu băncile, care a fost elaborat de Agenția Naționala pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), analizat de către ARB și ALB (asociațiile băncilor și instituțiilor de leasing din România) și aprobat ca și ordonanță de urgență de către organele competente.

Printre altele, această ordonanță stabilea faptul că bancile vor putea utiliza numai dobânzi variabile care să fie calculate în funcție de indici de referință ai pieței, independenți de voința bancii, respectiv ROBOR, EURIBOR și LIBOR.

În ultima perioadă, ratele creditelor în lei au cunoscut o creștere semnificativă datorită evoluției ROBOR, astfel, toți cei care au credite în RON cu dobandă variabilă s-au văzut nevoiți să achite rate mai mari decât în trecut.

Ca și în cazul indicelui EURIBOR, și indicele ROBOR are mai multe cotații, respectiv: ROBOR 1M (Robor la o luna), ROBOR 3M (la 3 luni), ROBOR 6M (la 6 luni) și ROBOR 12M (la 12 luni).

Indicii cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M și ROBOR 6M.

Valorile ROBOR actualizate le puteți vedea în tabelul de mai jos. Dacă doriți istoricul recent puteți face click pe mai mulți indici. Pentru un grafic cu evoluția ROBOR în perioada 2007-2012 puteți intra aici.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Anunț oficial pentru toți românii care au telefoane vechi, nefolosite și chiar stricate. Unde le poți recicla și care sunt beneficiile
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
Playtech.ro
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții până în 2050
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
VIDEO | „Atacați de ursoaică”. Doi motocicliști s-au filmat lângă o ursoaică și puiul ei, pe Transfăgărașan
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc