ROBOR la 3 luni a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Ratele creditelor în lei vor creşte

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat astăzi până la 1,8% pe an, de la 1,71% anunțat luni. Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%.
Romania TV
03 oct. 2017, 08:27
ROBOR la 3 luni a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Ratele creditelor în lei vor creşte

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%. 

Definiție ROBOR – Romanian Interbank Offered Rate este rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Valorile ROBOR la zi le puteți vedea la finalul articolului.

Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referință media aritmetica a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală.

ROBOR-ul nu este un indice abstract, rar utilizat, ci din contră, este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în RON (vedeți definiția de mai sus).

Pentru a putea înțelege exact în ce mod afectează indicele ROBOR dobânda unui credit, trebuie în primul rând înțeleasă diferența dintre dobânzile fixe și cele variabile, precum și componența acestora.

Aceste informații sunt prezentate și în articolul „Ce este EURIBOR?”. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acești indici puteți citi și articolul ‘Ce este Libor’.

Toate persoanele care au unul sau mai multe credite în derulare, sau doresc să contracteze un nou credit cu dobandă variabilă, sunt implicit expuși la fluctuația ratei lunare în funcție de evoluția dobânzilor interbancare ROBOR (pentru creditele în RON), EURIBOR (pentru creditele în euro) sau LIBOR (pentru creditele în CHF).

Deoarece majoritatea celor care au avut credite în CHF au fost puternic impactați aprecierea fără precedent a francului elvețian și și-au văzut ratele lunare crescând de la o lună la alta parcă fără limite, creditarea în această monedă a scăzut dramatic (atât datorită temerii populației, cât și datorită măsurilor prudențiale adoptate de banci).

În urma acestui fapt, principalele două monede de credit au ramas RON și EUR.

Din cele două monede rămase, pentru anumite categorii de credite cum ar fi creditele de nevoi personale fără ipotecă, se poate observa o preferință a populației de a alege leul ca moneda de creditare, stabilitatea acestuia fiind preferată creșterii cursului de schimb euro/RON.

În general, pentru creditele acordate pe termen scurt-mediu tendința este ca moneda creditului să fie moneda în care clientul obține veniturile (salariul).

De asemenea, un alt motiv pentru care populația va alege în viitorul apropiat creditarea în lei este aceea că noul proiect BNR dorește să limiteze prin masuri severe nivelul creditării în valută și să încurajeze creditarea în moneda locală, respectiv în lei.

Deși dacă alegem leul ca și monedă de creditare suntem feriți de riscul de curs valutar, există totuși impactul indicelui ROBOR, care poate face valoarea ratei lunare să crească.

Într-adevăr, indicele ROBOR impactează numai dobânzile variabile, nu și pe cele fixe, dar avand în vedere că foarte puține bănci utilizează o dobândă fixă pe toată perioada creditării (mai ales la creditele garantate, pe perioadă lungă), ne putem vedea constrânși de multe ori să acceptăm o dobândă variabilă.

Până anul trecut, dobânzile variabile erau stabilite de fiecare bancă în parte în funcție de ce indice dorea banca respectivă.

Nu exista o transparență a modului de calcul, iar clientii nu puteau verifica dacă banca este corectă cu ei sau nu la stabilirea dobânzilor.

Indiferent că economia creștea sau scădea, în general, dobânzile variabile ale creditelor înregistrau numai un trend crescător, fără a mai scădea vreodată.

Acest lucru a fost schimbat prin OUG50/2010. OUG50/2010 este un act normativ pentru protecția consumatorului în relația cu băncile, care a fost elaborat de Agenția Naționala pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), analizat de către ARB și ALB (asociațiile băncilor și instituțiilor de leasing din România) și aprobat ca și ordonanță de urgență de către organele competente.

Printre altele, această ordonanță stabilea faptul că bancile vor putea utiliza numai dobânzi variabile care să fie calculate în funcție de indici de referință ai pieței, independenți de voința bancii, respectiv ROBOR, EURIBOR și LIBOR.

În ultima perioadă, ratele creditelor în lei au cunoscut o creștere semnificativă datorită evoluției ROBOR, astfel, toți cei care au credite în RON cu dobandă variabilă s-au văzut nevoiți să achite rate mai mari decât în trecut.

Ca și în cazul indicelui EURIBOR, și indicele ROBOR are mai multe cotații, respectiv: ROBOR 1M (Robor la o luna), ROBOR 3M (la 3 luni), ROBOR 6M (la 6 luni) și ROBOR 12M (la 12 luni).

Indicii cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M și ROBOR 6M.

Valorile ROBOR actualizate le puteți vedea în tabelul de mai jos. Dacă doriți istoricul recent puteți face click pe mai mulți indici. Pentru un grafic cu evoluția ROBOR în perioada 2007-2012 puteți intra aici.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”