ROBOR la 3 luni a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Ratele creditelor în lei vor creşte

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat astăzi până la 1,8% pe an, de la 1,71% anunțat luni. Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%.
Romania TV
03 oct. 2017, 08:27
ROBOR la 3 luni a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Ratele creditelor în lei vor creşte

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%. 

Definiție ROBOR – Romanian Interbank Offered Rate este rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Valorile ROBOR la zi le puteți vedea la finalul articolului.

Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referință media aritmetica a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală.

ROBOR-ul nu este un indice abstract, rar utilizat, ci din contră, este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în RON (vedeți definiția de mai sus).

Pentru a putea înțelege exact în ce mod afectează indicele ROBOR dobânda unui credit, trebuie în primul rând înțeleasă diferența dintre dobânzile fixe și cele variabile, precum și componența acestora.

Aceste informații sunt prezentate și în articolul „Ce este EURIBOR?”. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acești indici puteți citi și articolul ‘Ce este Libor’.

Toate persoanele care au unul sau mai multe credite în derulare, sau doresc să contracteze un nou credit cu dobandă variabilă, sunt implicit expuși la fluctuația ratei lunare în funcție de evoluția dobânzilor interbancare ROBOR (pentru creditele în RON), EURIBOR (pentru creditele în euro) sau LIBOR (pentru creditele în CHF).

Deoarece majoritatea celor care au avut credite în CHF au fost puternic impactați aprecierea fără precedent a francului elvețian și și-au văzut ratele lunare crescând de la o lună la alta parcă fără limite, creditarea în această monedă a scăzut dramatic (atât datorită temerii populației, cât și datorită măsurilor prudențiale adoptate de banci).

În urma acestui fapt, principalele două monede de credit au ramas RON și EUR.

Din cele două monede rămase, pentru anumite categorii de credite cum ar fi creditele de nevoi personale fără ipotecă, se poate observa o preferință a populației de a alege leul ca moneda de creditare, stabilitatea acestuia fiind preferată creșterii cursului de schimb euro/RON.

În general, pentru creditele acordate pe termen scurt-mediu tendința este ca moneda creditului să fie moneda în care clientul obține veniturile (salariul).

De asemenea, un alt motiv pentru care populația va alege în viitorul apropiat creditarea în lei este aceea că noul proiect BNR dorește să limiteze prin masuri severe nivelul creditării în valută și să încurajeze creditarea în moneda locală, respectiv în lei.

Deși dacă alegem leul ca și monedă de creditare suntem feriți de riscul de curs valutar, există totuși impactul indicelui ROBOR, care poate face valoarea ratei lunare să crească.

Într-adevăr, indicele ROBOR impactează numai dobânzile variabile, nu și pe cele fixe, dar avand în vedere că foarte puține bănci utilizează o dobândă fixă pe toată perioada creditării (mai ales la creditele garantate, pe perioadă lungă), ne putem vedea constrânși de multe ori să acceptăm o dobândă variabilă.

Până anul trecut, dobânzile variabile erau stabilite de fiecare bancă în parte în funcție de ce indice dorea banca respectivă.

Nu exista o transparență a modului de calcul, iar clientii nu puteau verifica dacă banca este corectă cu ei sau nu la stabilirea dobânzilor.

Indiferent că economia creștea sau scădea, în general, dobânzile variabile ale creditelor înregistrau numai un trend crescător, fără a mai scădea vreodată.

Acest lucru a fost schimbat prin OUG50/2010. OUG50/2010 este un act normativ pentru protecția consumatorului în relația cu băncile, care a fost elaborat de Agenția Naționala pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), analizat de către ARB și ALB (asociațiile băncilor și instituțiilor de leasing din România) și aprobat ca și ordonanță de urgență de către organele competente.

Printre altele, această ordonanță stabilea faptul că bancile vor putea utiliza numai dobânzi variabile care să fie calculate în funcție de indici de referință ai pieței, independenți de voința bancii, respectiv ROBOR, EURIBOR și LIBOR.

În ultima perioadă, ratele creditelor în lei au cunoscut o creștere semnificativă datorită evoluției ROBOR, astfel, toți cei care au credite în RON cu dobandă variabilă s-au văzut nevoiți să achite rate mai mari decât în trecut.

Ca și în cazul indicelui EURIBOR, și indicele ROBOR are mai multe cotații, respectiv: ROBOR 1M (Robor la o luna), ROBOR 3M (la 3 luni), ROBOR 6M (la 6 luni) și ROBOR 12M (la 12 luni).

Indicii cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M și ROBOR 6M.

Valorile ROBOR actualizate le puteți vedea în tabelul de mai jos. Dacă doriți istoricul recent puteți face click pe mai mulți indici. Pentru un grafic cu evoluția ROBOR în perioada 2007-2012 puteți intra aici.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
De unde provine pastrama țărănească de la Cămara noastră vândută de Lidl. Sute de mii de români o cumpără, dar nu se uită pe etichetă unde e produsă
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum elimini petele de ulei de pe haine fără chimicale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cardinalii de la Vatican au început cea de-a 9-a reuniune pregătitoare conclavului. Semnalele de fum de deasupra Capelei Sixtine sunt gata
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile