ROBOR la trei luni a înregistrat o nouă creştere. Veşti proaste pentru românii cu credite în lei

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, continuă să crească.

25 mai 2022, 12:57
ROBOR la trei luni a înregistrat o nouă creştere. Veşti proaste pentru românii cu credite în lei
ROBOR la trei luni a înregistrat o nouă creştere

ROBOR la trei luni a înregistrat o nouă creştere. Miercuri, 25 mai, indicele ROBOR folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei a fost cotat la 5,90%, faţă de 5,83% cât era marţi.

ROBOR la trei luni a crescut din nou

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,06%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 6,26%.

Citeşte şi Majorarea salariului minim pe economie. Ce trebuie să facă toate firmele până la 1 iunie

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

BNR a decis la cea mai recentă şedinţa a CA să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an, scrie Medifax.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Citeşte şi România, monitorizată de FMI. Economia, evaluată în perioada 30 mai – 10 iunie


loading...
Partenerii noștri