Robotul ION, consilierul premierului Ciucă, „tras de urechi” de reprezentanții Primăriei comunei Ciugud

ION, primul robot bazat pe Inteligență Artificială și consilierul-robot al premierului Nicolae Ciucă, a fost acuzat de Primăria Ciugud că a folosit recent, în filmul său de lansare, imaginea unei fetițe, fără acordul său.

03 mart. 2023, 18:18
Robotul ION, consilierul premierului Ciucă, „tras de urechi” de reprezentanții Primăriei comunei Ciugud

Premierul Nicolae Ciucă are un nou consilier la Guvern. Este vorba despre ION, un robot dotat cu inteligență artificială (AI), care este asemănător unei oglinzi.

Citiți și: ION este un robot cu AI care va scana postările și va număra „like-urile” în interes public

ION este acuzat că a furat o poză de la Primăria Ciugud

Acesta a oferit un răspuns către reprezentanții Primăriei comunei Ciugud, care l-au acuzat că în filmul de prezentare a folosit o imagine dintre-un film mai vechi al şcolii din localitate.

Robotul a explicat că imaginea este de pe canalul oficial de YouTube al TVR, care a pus la dispoziţie materialul video. El și-a cerut scuze pentru situaţia creată și a spus că a renunţat la imaginea respectivă. Mai mult el a promis că a învăţat din această experienţă.

„Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION, (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.

Echipa NOI suntem ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR. Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență.

În final, vă mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele 10 principii pentru transformare digitală. Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aș bucura să ne vedem în Caravana ION la școala voastră, pentru că faceți parte din cei cu viziune din România Viitorului. Vă mulțumesc pentru toate mesajele primite, pentru răbdare și înțelegere”, a transmis Echipa din spatele lui ION, vineri, pe pagina de Facebook.

Primăria Ciugud: „Dragă Ion, Te asigurăm că noi nu ținem la supărare!”

În replică, reprezentanții Primăriei comunei Ciugud, au anunțat că l-au iertat și au subliniat că nu au dorit să îl denigreze, ci doar să îi atragă atenția că a greșit.

„Îl iertăm pe ION! (NOI suntem ION). Doar cine nu muncește, nu greșește! Nu am vrut să îl tragem așa de tare de urechi pe ION, din primele zile de viață, ci doar am încercat să îi atragem atenția pentru a înțelege că a greșit.

Ne pare rău că s-a creat o întreagă dezbatere despre greșeala lui ION și sperăm să îi acordăm cu toții încă o șansă. Ne pare rău că dintr-un demers serios privind transformarea digitală a României s-a ajuns la interpretări politice, iar ION a fost târât în primul său scandal public. Noi îl iertăm pe ION deoarece avem nevoie de proiecte inovative și acestea trebuie susținute. Ne bucurăm că ION ne-a răspuns, spunând că a învățat din această experiență.

Dragă ION,

Te asigurăm că noi nu ținem la supărare. Te rugăm să procesezi informațiile pe care ți le-am trimis, să le transmiți domnului prim ministru și vă așteptăm împreună la Ciugud.

Noi chiar sperăm să putem pune umărul la transformarea digitală a României. Promitem că vom fi gazde bune și iertarea va fi totală.
Hai, dragă Ion, aveți curaj să ieșiți din birouri și să vedeți România! Va fi fain la Ciugud!!!

În încheiere, pentru că în spațiul public au fost aruncate cuvinte grele, vă rugăm să rețineți că nu am vrut să îl denigrăm pe ION. Am observat și noi că au fost foarte multe reacții prin care se cataloghează totul ca fiind furt intelectual sau o încălcare a legislației privind imaginea minorilor. Din punct de vedere legal nu poate fi considerată o încălcare a legislației privind imaginea minorului pentru că fața fetiței este aproape în totalitate acoperită.

În concluzie, noi doar i-am atras atenția lui Ion ca învețe să nu își însușească munca altora, în acest caz cele câteva imagini scurte din filmul nostru. Nu ne-am supărat, nu îl acuzăm și nu îl criticăm. Mai mult, sperăm că, în afară de acest final al scrisorii, să se preia și faptul că ne dorim să fim parteneri pentru autoritățile statului în transformarea digitală a României.

În final, ne bucurăm că mesajul nostru a ajuns la ION și sperăm să încheiem această dezbatere la Ciugud, vorbind despre „România smart””, au scris aceștia pe pagina de Facebook a instituției.

Citiți și: INTERVIU EXCLUSIV cu Ion Iliescu în ziua aniversării sale. Cum se simte fostul președinte la 93 de ani: ”Nu prea mai ieșim în lume”