Robotul spaţial Philae ar putea să-şi reia activitatea în luna martie

Modulul robotizat Philae, care "hibernează" în prezent pe cometa 67/P Ciuriumov-Gherasimenko din cauză că bateriile sale s-au descărcat, ar putea să "se trezească" în luna martie, a declarat președintele Centrului Național de Studii Spațiale (CNES).

05 ian. 2015, 18:22
Robotul spaţial Philae ar putea să-şi reia activitatea în luna martie

Saga Philae va continua în 2015. Sperăm ca din martie să fie destulă lumină pe cometă astfel încât robotul să-și poată încărca bateriile și să-și reînceapă activitatea științifică„, a declarat Jean-Yves Gall, președintele Centrului Național de Studii Spațiale, potrivit Agerpres.

Sperăm să trăim în direct trecerea cometei la periheliu (cea mai apropiată poziție de Soare — n.r.), în 13 august. Sunt sigur că vom vedea lucruri pe care nici nu ni le imaginam, îndeosebi când cometa va trece aproape de Soare„, a anticipat președintele CNES.

Micul robot Philae, cu o greutate de aproximativ 100 de kilograme, a fost transportat timp de mai bine de zece ani la bordul sondei spațiale europene Rosetta, aparținând Agenției Spațiale Europene (ESA), și a atins suprafața cometei 67/P Ciuriumov-Gherasimenko la 12 noiembrie 2014. După mai multe manevre, robotul a rămas fixat într-un loc slab luminat în prezent, lucru care împiedică reîncărcarea bateriilor și continuarea activității științifice a modulului de stângere e date legate de cometa pe care se află.

CITEŞTE ŞI: O COMETĂ strălucitoare va putea fi văzută pe cer la începutul lui 2015. Cum o poţi vedea FOTO