Horaţiu Mălăele, despre moartea lui Geo Saizescu: Umorul românesc îşi şterge o lacrimă grea

Actorii cu care a colaborat de-a lungul timpului regizorul Geo Saizescu s-au arătat şocaţi şi teribil de întristaţi de dispariţia acestuia. Dintre aceştia, Horaţiu Mălăele şi Rodica Popescu Bitănescu spun că Saizescu era, înainte de toate, un om bun, ceea ce îl făcea un regizor bun, precum şi un coleg pe care te puteai baza oricând.

RomaniaTV.net
24 sept. 2013, 08:20
Horaţiu Mălăele, despre moartea lui Geo Saizescu: Umorul românesc îşi şterge o lacrimă grea

„Plecarea lui Geo (Saizescu, n.r) face ca umorul românesc să-şi şteargă o lacrimă grea. Drum luminat, frumos om”, a declarat Horaţiu Mălăele.

Actriţa Rodica Popescu Bitănescu a declarat marţi că Geo Saizescu era un regizor atât de cald şi plin de rafinament, adăugând că nu va putea uita niciodată ajutorul pe care acesta i l-a acordat de-a lungul vieţii.

„Noi am fost prieteni şi colegi, adică eu eram în anul I la facultate, el termina facultatea de film, termina regia, a asistat întotdeauna la examenele mele şi la colocviile de la clasă şi mă aprecia foarte mult ca actriţă şi el m-a ajutat în perioada aceea când eram studentă, pentru că tatăl meu era într-o situaţie anume, adică era deţinut politic, făcea puşcărie la Piteşti ca ţărănist. O duceam foarte rău cu familia, nu aveam…. pur şi simplu nu aveam ce să mâncăm, era o tragedie. Nu aveam căldură. (…) Şi acest om, spre exemplu, m-a ajutat chiar financiar. Atunci când mama nu avea bani să se ducă la vorbitor la Piteşti, el ne-a împrumutat nişte bani, pe care i-am dat foarte târziu. A făcut nişte gesturi pe care nu pot să le uit”, a declarat Rodica Popescu Bitănescu.

De asemenea, actriţa a subliniat că Geo Saizescu era un regizor plin de fineţe şi rafinament, fiind o plăcere să lucrezi cu el pe platoul de filmare.

„În perioada studenţiei, când noi muream de foame, pentru că mama nu se putea angaja nicăieri, pentru că, atunci când ai pe cineva închis politic, nu te angajează nimeni, în perioada aceea. Noi nu aveam ce să mâncăm şi trăiam din bursa mea care era foarte mică şi Geo ne-a făcut rost de nişte bonuri şi mâncam la o cantină, eu şi cu mama şi cu fratele meu aproape gratis, adică eu nu am să uit aceste lucruri pe care le-a făcut Geo pentru mine. Când am devenit actriţă şi el a devenit regizor de film, am jucat în foarte multe filme ale lui, «Eu, tu şi Ovidiu», «Harababura», «Sosesc păsările călătoare», «Secretul lui Nemesis», în foarte multe, adică profesional m-a ajutat foarte mult. Era o plăcere să lucrezi cu Geo, pentru că era un regizor de o fineţe, de un rafinament, era atât de bun, de cald când îţi dădea indicaţii. El nu putea să jignească pe cineva. Era un om deosebit, o plăcere să lucrezi cu el. Şi pentru mine a fost o mare lovitură când am auzit azi-noapte că a dispărut dintre noi. (…) Pentru mine şi cred că pentru foarte mulţi colegi, toţi actori şi actriţele care au lucrat cu el, îl regretă şi îl regretă şi spectatorii, telespectatorii şi oamenii care au fost în sălile de cinematograf la filmele lui. Nişte filme care sunt atât de tonice, de optimiste, atât de comice. Este o mare pierdere pentru noi”, a mai spus actriţa.

Regizorul Geo Saizescu a murit la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Saizescu a regizat mai multe lungmetraje considerate antologice pentru istoria filmului de comedie românesc, printre care „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală” şi „Secretul lui Bachus”.

La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost şi scenarist, şi actor.

A colaborat cu unii dintre cei mai populari actori români, ca Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu şi Horaţiu Mălăele.