Rodney King, celebra victimă a rasismului american din anii ’90, a murit înecat în piscină

Muncitorul afro-american devenit celebru în anii '90, când a declanşat un val de proteste ale populaţiei de culoare din Los Angeles, soldate cu zeci de morţi şi răniţi, după ce fusese arestat şi tratat cu brutalitate de poliţiştii americani, a murit duminică, aparent înecat într-o piscină, în California.

RomaniaTV.net
18 iun. 2012, 13:07
Rodney King, celebra victimă a rasismului american din anii ’90, a murit înecat în piscină

La 3 martie 1991, în urma comiterii unui delict de circulație – nerespectarea vitezei legale – Rodney King a fost urmărit și oprit de poliția din statul California. King consumase alcool şi a încercat să fugă de poliţişti. Aceştia însă l-au prins şi l-au arestat, dar nu fără violenţă, pentru că el a încercat să se smulgă din mâinile lor, iar ei au reacţionat atunci în mod brutal.

La arestarea lui, King a fost filmat cum opune rezistență organelor de ordine.  În înregistrare se poate vedea cum a fost bătut de polițiști, iar filmul respectiv a fost folosit apoi ca dovadă la proces. Polițiștii nu au fost însă condamnați în urma procesului ce a avut loc în aprilie 1992.

În schimb, acea hotărâre judecătorească a declanșat un val de proteste violente ale populației de culoare din Los Angeles, soldate cu pagube materiale de aproximativ 1 miliard de dolari, moartea a 53 de persoane și cel puțin 2.000 de răniți.

A fost nevoie de intervenţia trupelor militare ale preşedintelui de atunci, George H.W. Bush pentru a se pune capăt revoltei maselor. Dar la procesul următor, polițiștii vinovați că îl brutalizaseră pe Rodney King au fost condamnați la 30 de luni de închisoare.

Duminică, King a fost găsit mort într-o piscină din Rialto (California), a informat poliţia din Los Angeles, care a precizat că, aparent, nu s-au găsit urme de violenţă pe cadavrul bărbatului şi că ar fi vorba despre o simplă moarte prin înec, dar că se aşteaptă rezultatele necropsiei.