Rolul pedepsei şi al recompensei în educaţia copilului tău

Pedepsele şi recompensele se regăsesc în universul nostru cotidian: dacă traversăm pe roşu primim amendă, muncim pentru o anumită sumă de bani sau pentru satisfacţia proprie. De aceea, trebuie să îi pregătim şi pe cei mici să se comporte corespunzător când vor deveni la rândul lor adulţi.

RomaniaTV.net
11 ian. 2013, 09:35
Rolul pedepsei şi al recompensei în educaţia copilului tău

Nu exista o reteta in educatie. Parintii trebuie sa isi cunoasca bine copiii pentru ca sistemul de recompensare sau pedepsire sa functioneze si in prealabil acestia trebuie sa le spuna celor mici ce se asteapta de la ei. Daca insa observati ca nu exista o schimbare in comportament pe termen lung, inseamna ca nu procedati cum trebuie si ca nu ati gasit stimulii potriviti.

Pedeapsa

Trebuie sa fie pe masura greselii. Cu toate acestea, majoritatea parintilor nu stiu cum sa determine pedeapsa corespunzatoare, sau chiar se invinovatesc ei insisi pentru actiunile copilului. Ei au impresia ca ar fi fost alta situatia daca ei actionau in mod diferit in trecut. De multe ori chiar se razgandesc si nu mai aplica pedepsele. Trebuie sa tineti minte ca o pozitie ferma in prezent, oricat de neplacuta ar fi, va determina comportamentul pe viitor.

Pedepsele pot provoca sentimente confuze copiilor, se pot simti frustrati, umiliti sau chiar pot avea impresia ca nu sunt iubiti. Asadar este recomandata o comunicare stransa intre cei doi, sa i se explice  copilului unde a gresit si ce se astepta de la el. Uneori, exista explicatii ascunse pentru comportamentul gresit al copilului.

Citeste totul despre pedeapsa si recompensa pe parinti.com.