Romag Termo: Poluarea cu praf de cărbune din Mehedinţi nu a putut fi oprită

Reprezentanţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare spun că poluarea cu praf de cărbune, care afectează cinci localităţi din Mehedinţi, nu a putut fi oprită din cauza lucrărilor care au loc la depozitul de zgură şi care nu permit menţinerea umidităţii la depozitul de pe platforma Romag Termo.

13 mai 2013, 15:12
Romag Termo: Poluarea cu praf de cărbune din Mehedinţi nu a putut fi oprită

„Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare – Sucursala Romag Termo informează că din cauza lucrărilor de supraînălţare a digului care se desfăşoară la depozitul de zgură şi cenuşă al Sucursalei Romag Termo, a intensificării vântului şi a imposibilităţii din punct de vedere tehnologic de a menţine o peliculă umedă, cu caracter permanent pe toată suprafaţa depozitului de zgură şi cenuşă, care este de ordinul a zeci de hectare, au fost înregistrate spulberări de cenuşă de la depozitul de pe Valea Trestelnic„, se menţionează în comunicatul de presă transmis, luni, de reprezentanţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, potrivit Mediafax.

În comunicatul de presă se mai precizează că lucrările la depozitul de zgură şi cenuşă sunt în curs de derulare şi au ca scop eliminarea acestui impact de mediu.

În urma anchetei derulate luni pe platforma Romag Termo, reprezentanţii Gărzii de Mediu Mehedinţi au întocmit un proces-verbal de contravenţie prin care unitatea a fost sancţionată cu o amendă în valoare de 50 000 de lei.

Cinci localităţi din apropierea municipiului Drobeta Turnu Severin, dar şi circulaţia rutieră pe DN 67 sunt afectate, luni, de o poluare cu praf de cărbune provenit de la Termocentrala de la Halânga şi ridicat în atmosferă în urma vântului puternic.

Potrivit şefului Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu, poluarea s-a produs de la Termocentrala de la Halânga, praful fiind ridicat în atmosferă de vântul puternic, în urma arderii cărbunelui depozitat pe o platformă care trebuia udată pentru a stopa fenomenul.

Localităţile afectate de poluare sunt Halânga, Răscoleşti, Dudaşul Cerneţiului, Cerneţi şi Piatra Albă.

Pe platforma Romag Termo, în urmă cu patru ani au fost începute lucrările la o instalaţie de evacuare a zgurii şi cenuşei în şlam dens, lucrare care a fost câştigată de societatea Confort SA.

Prezent într-o vizită la RAAN, în luna martie 2013, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a declarat despre contractul lucrării instalaţiei de evacuare în şlam dens că este unul păgubos pentru regie, pentru că de-a lungul derulării preţul s-a dublat, deşi lucrarea nu a fost finalizată.

„Pentru instalaţia de şlam, este inacceptabil să porneşti de la 172 milioane de lei fără TVA şi să ajungi la 340 de milioane de lei. Şi cu toate acestea nu este finalizată, ne mai trebuie şase milioane de euro ca să fie gata. Societatea care a câştigat contractul este în insolvenţă şi trebuie suplimentată finanţarea pentru terminarea lucrării. A doua zi după ce a câştigat contractul, s-a făcut un act adiţional. Când a câştigat contractul, a doua zi s-a făcut un act adiţional. Este ceva de neimaginat. Adică ai câştigat licitaţia, l-ai dat afară pe ăla care avea un preţ mai mare, dar poate era profesionist, l-ai adus pe ăsta cu un preţ mai mic şi imediat, a doua zi ai făcut un act adiţional. Şi după aia încă nouă acte adiţionale în care n-ai mai spus când e gata, când e finalizarea”, a explicat Niţă, adăugând că în acest caz a fost sesizat Parchetului.