ROMÂNUL luat OSTATIC în Algeria nu mai este pe lista răpiţilor: a murit sau a evadat

Zeci de străini care lucrau la un depozit petrolier au fost luaţi ostatici de o grupare teroristă afiliată Al Qaeda. Printre ostatici se afla şi un român, a confirmat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. Armata algeriană a declanşat joi un atac aerian, iar zeci de ostatici au murit. După câteva ore, surse oficiale citate de România TV susţineau că românul nu se mai află pe lista ostaticilor, dar totuşi nu se ştie încă dacă el este în viaţă. La Ministerul de Externe român a fost înfiinţată o celulă de criză. 

17 ian. 2013, 11:04
ROMÂNUL luat OSTATIC în Algeria nu mai este pe lista răpiţilor: a murit sau a evadat

UPDATE 16.28: Românul nu mai este pe lista ostaticilor. Au rămas ostatici doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic, după intervenţia Forţelor Aeriene algeriene, afirmă surse citate de agenţia mauritană ANI.

E posibil ca românul să fi reuşit să evadeze, alături de alţi 15 străini, sau să fi murit în urma raidului.  

Şase ostatici străini şi opt răpitori au fost ucişi în raidul Forţelor aeriene algeriene care a vizat complexul de gaze In Amenas din Algeria, iar 180 de ostatici, toţi algerieni, ar fi scăpat.

Un cetăţean român a fost luat ostatic în Algeria de o grupare teroristă care se declară afiliată Al-Qaida. Alături de el, zeci de angajaţi străini ai unei companii de exploatare a gazelor, dar şi sute de muncitori algerieni. Informaţia a pus pe jar încă de miercuri autorităţile de la Bucureşti. Ministrul de Externe a discutat la Cotroceni cu şeful statului.

Ambasada României la Alger a informat cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat că un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, angajaţi ai companiei, sunt ţinuţi ostateci de iniţiatorii atacului armat„, a spus Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.

Potrivit reprezentantului MAE, ministrul Titus Corlăţean a decis constituirea unei celule de criză, care se află în contact permanent cu autorităţile române competente. Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare şi sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger.

UPDATE 14.30 Preşedintele Traian Băsescu a fost informat de miercuri despre situaţia răpirilor din Algeria, Preşedinţia ţine legătura cu celula de criză constituită la nivelul MAE, iar şeful statului este informat în permanenţă despre situaţia răpiţilor, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, citat de Mediafax.

UPDATE ora 13.30 Purtătorul de cuvânt al SRI confirmă constituirea unei celule de criză după apariţia informaţiei privind răpirea unui cetăţean român în Algeria.

„S-a format o celulă de criză din care face parte şi SRI. Se analizează situaţia de acolo, iar detalii vor fi oferite de Ministerul Afacerilor Externe. Deocamdată nu pot comenta pentru că e o situaţie excepţională şi trebuie tratată aşa cum se cuvine”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul de televiziune Al-Jazeera că între ostaticii din Algeria se află şi un român, relatează AFP.

Peste 100 de persoane au fost luate ostatice miercuri la un complex de exploatare a gazelor naturale din Algeria, deţinută de British Petroleum, de către o grupare al-Qaida.

Aproximativ 20 de persoane înarmate se pare că sunt în spatele atacului, care a fost regizat ca o replică împotriva intervenției Franței în Mali.

Numărul ostaticilor străini ar fi în jur 41 şi aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania, scrie Mediafax.

Dintre aceştia, 15 ar fi reuşit să evadeze.

Pe lângă aceştia, ar mai fi ţinuţi ostatici şi peste 100 de muncitori algerieni, dintre care ar fi reuşit să scape 30.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri.

Armata algeriană a tras în direcţia instalaţiei, rănind un ostatic japonez.  Autorităţile franceze au afirmat joi că „nu au confirmarea” prezenţei unor cetăţeni francezi în rândul ostaticilor din Algeria.

Forţele de ordine au încercuit joi instalaţia în domeniul exploatării gazelor unde sunt ţinuţi ostaticii.