Român, reţinut de autorităţile din Libia. Reacţia MAE şi a Ambasadei României

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri seară, că un cetăţean român angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) se află în custodia autorităţilor libiene.

14 apr. 2023, 23:05
Român, reţinut de autorităţile din Libia. Reacţia MAE şi a Ambasadei României
Român, reţinut de autorităţile din Libia. Reacţia MAE şi a Ambasadei României

Român, reţinut de autorităţile din Libia. Ambasada României în Libia face demersuri pentru clarificarea situaţiei şi eliberare, a precizat MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost dispuse în regim de urgenţă măsuri specifice, în cooperare cu instituţiile partenere, pentru soluţionarea rapidă a situaţiei cetăţeanului român aflat în custodia autorităţilor libiene, de îndată ce situaţia acestuia a fost cunoscută de autorităţile române. MAE menţionează că, în conformitate cu datele obţinute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) şi al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia în serviciul căreia se află cetăţeanul român ca angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM, nu este răpit, ci se află în custodia autorităţilor libiene”, a transmis MAE.

Citeşte şi: Ea este tânăra româncă dispărută în Italia. Mesajul sfâșietor al mamei îndurerate. De un an de zile nu-și găsește fiica

MAE a precizat că Ambasada României în Libia (relocată la Tunis) se află în contact permanent cu autorităţile libiene, precum şi cu reprezentanţii misiunii EUBAM şi Delegaţia UE la Tripoli şi face toate demersurile necesare pentru clarificarea situaţiei cetăţeanului român şi eliberarea sa.

MAE a reamintit că, în conformitate cu alerta de călătorie în vigoare pentru Libia, se recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.

Conform Antena 3, bărbatul, fost militar, ar fi plecat în 2012 din Ministerul Apărării Naţionale, unde lucra la Grupul Naval al Forţelor pentru Operaţii Speciale. Este scafandru şi are şi pregătire de paraşutist, iar de circa doi ani lucra în Libia pentru o firmă de pază şi securitate.