Româncă aflată în Afganistan, dezvăluiri cutremurătoare: Suntem închişi în baza militară. Aşteptăm un avion să ne evacueze în siguranţă

O româncă aflată în Afganistan, Daniela Onofrei, a făcut dezvăluiri despre situaţia din Aeroportul din Kabul, unde a blocată împreună cu alţi peste 30 de români.

16 aug. 2021, 23:24
Româncă aflată în Afganistan, dezvăluiri cutremurătoare: Suntem închişi în baza militară. Aşteptăm un avion să ne evacueze în siguranţă

Potrivit Danielei Onofrei, toţi lucrau pentru companii care deserveau Aeroportul din capitala afgană, aflată acum în mâinile talibanilor. Securitatea pe aeroport este asigurată de britanici, americani şi turci.

“Aveam avioane alocate, asteptăm să fim evacuaţi în siguranţă. Toţi românii se află în baza militară”, a declarat Daniela Onofrei pentru Europa FM.

Românca spune că NATO vrea să evacueze de pe Aeroportul din Kabul şi civilii afgani cu care a lucrat în ultimii ani.

Ea a vorbit şi de momentul în care civili afgani, care încercau să fugă din ţară, au căzut dintr-un avion care tocmai decolase de pe aeroport.

În Afganistan se află în acest moment 35 de cetățeni români, în principal personal de securitate angajat de Misiunea ONU de Asistenţă în această ţară, UNAMA, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, la nivelul Ambasadei României la Islamabad, care asigură reprezentarea ţării noastre în relaţia cu Afganistanul, îşi înregistraseră prezenţa 60 de cetăţeni români cu activităţi în Afganistan. Aceştia sunt angajaţi ai delegaţiei UE în această ţară, ai UNAMA, respectiv ai unei companii de securitate şi unui ONG.

La momentul accelerării deteriorării situaţiei de securitate, o parte dintre aceşti cetăţeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetăţeni români, angajaţi ai Delegaţiei UE în Afganistan, au fost recent evacuaţi, aceştia aflându-se în acest moment la Doha şi urmând a-şi continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice.

Celula de criză interinstituţională a menţinut şi menţine legătura cu românii din Afganistan. „MAE şi celelalte instituţii care fac parte din Celula de criză interinstituţională vor acorda tot sprijinul misiunii Forţelor Aeriene Române, dispusă de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la propunerea domnului Florin-Vasile Cîţu, prim-ministrul României, pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul statului afgan”, mai transmite MAE.