Scene ireale pe aeroportul din Kabul, Afganistan. Sute de oameni s-au călcat în picioare pe scara unui avion pentru a fugi din ţară. Mai multe persoane au murit în busculade. UPDATE

Zborurile comerciale şi cele de tranzit au fost anulate pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani încearcă să fugă din ţara lor aflată într-un haos total după ce talibanii au preluat puterea, a anunţat luni Autoritatea Aviaţiei Civile din Afganistan (ACAA).

16 aug. 2021, 13:15

UPDATE: În prezent, toate zborurile de pe aeroportul internaţional Hamid Karzai sunt suspendate temporar, a informat într-un comunicat Autoritatea pentru Aviaţie Civilă din Afganistan.

UPDATE: Albania şi Kosovo se pregătesc să primească refugiaţi afgani: ”Nimeni nu ştie mai bine decât noi ce înseamnă să fii expulzat şi nevoit să părăseşti locurile unde ai crescut”
UPDATE: Germania vrea să trimită soldaţi în Afganistan pentru evacuarea ultimilor germani, dar şi a afganilor ameninţaţi în ţara cucerită de talibani, relatează AFP, citând surse parlamentare.

Cancelarul Angela Merkel va cere un mandat deputaţilor pentru a desfăşura „câteva sute de soldaţi” pentru această evacuare.

Potrivit proiectului, un pod aerian va fi instaurat pentru a permite evacuarea a 2.000 de afgani care au lucrat pentru nemţi „în special femei ameninţate, angajaţi pentru drepturile omului şi alţi activişti din ONG-uri”.

Imagini ireale cu un avion împiedicat să decoleze: 

Talibanii și-au proclamat victoria în Afganistan și au declarat că „războiul s-a încheiat”. În tot acest timp, pe aeroportul din Kabul, afganii sunt atât de disperați să părăsească țara, încât se pun pe pistă în calea avioanelor care decolează, pentru a le opri.

Posted by Marco Badea on Monday, August 16, 2021

UPDATE: Fostul preşedinte american, Donald Trump, a estimat duminică că succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, ar trebui să demisioneze ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan, dar şi pentru gestionarea defectuoasă a altor dosare, precum cel al pandemiei, informează AFP.

„Este timpul ca discreditatul Joe Biden să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, dar şi din cauza creşterii ameţitoare a COVID-ului, a dezastrului de la graniţă, a suprimării independenţei noastre energetice şi a paraliziei economiei noastre”, a scris fostul preşedinte republican într-un comunicat.

UPDATE: Avioanele pline cu oameni au putut să mai decoleze până luni dimineață de pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, când toate zborurile comerciale au fost suspendate. Autoritatea aeroportuară i-a îndemnat fără succes pe localnici să nu aglomereze aeroportul, transmite tolonews.com.

În acest context, televiziunea indiană Republic a transmis imagini dramatice cu doi oameni care cad dintr-un avion care a decolat din Kabul.

UPDATE: Mii de afgani se luptă să plece din Kabul. Reuters anunţă deja 5 morți la aeroport, în busculadele create.

Noi imagini care șochează au fost surprinse pe aeroportul din Kabul. Afganii sunt atât de disperați să părăsească țara, încât se pun pe pistă în calea avioanelor care decolează, pentru a le opri. Militarii sunt nevoiți să-i alunge cu elicoperul de pe pistă.

Imaginile au fost publicate de jurnalista Sowaibah Hanifie de la ABC. Civili afgani stau pe pistă în calea unui avion militar care se pregătește să decoleze și sunt alungați de un elicopter care survolează pista la mică înălțime. Oamenii nu renunță și fug în urma avionului cu sutele, în speranța că se va opri cumva să se poată urca.

„Nu vor exista zboruri comerciale care să plece de pe aeroportul Hamid Karzai, pentru a preveni jafurile. Vă rugăm să nu vă grăbiţi spre aeroport”, a precizat Autoritatea Aviaţiei Civile din Afganistan într-un mesaj transmis presei.

De asemenea, într-un anunţ adresat aviatorilor pe site-ul său, ACAA a recomandat avioanelor în tranzit să se reorienteze, precizând că spaţiul aerian al Kabulului a fost eliberat pentru militari şi că orice tranzit prin spaţiul aerian al Kabulului va fi necontrolat. Autoritatea a alertat în acest sens şi regiunile de informare a zborurilor din jur care controlează spaţiul aerian, relatează Reuters, citat de Agerpres. Regiunea de informare a zborurilor din Kabul acoperă întregul Afganistan.

Talibanii au prezentat filmări cu luxul în care trăia un fot lider militar din Afganistan VIDEO

Majoritatea oamenilor face tot posibilul să fugă din Afganistan după retragerea trupelor aliate şi revenirea la putere a talibanilor

Site-ul de urmărire a zborurilor FlightRadar24 a precizat pe contul său de Twitter că un zbor Air India de la Chicago la Delhi şi-a schimbat cursul şi a ieşit din spaţiul aerian al Afganistanului la scurt timp după ce a intrat, în timp ce un zbor Terra Avia de la Baku la Delhi şi-a schimbat, de asemenea, cursul.

Imaginile video de pe aeroportul din Kabul postate pe Twitter arată mii de oameni pe aerport, luni dimineaţa. Câteva zeci se prind de scara unui avion, în încercarea disperată de a prinde cursa aeriană care să-i scoată din ţară. Bărbaţi, femei şi copii aleargă, ţipă şi se îngrămădesc pe aeroport.

În doar 11 zile, talibanii au cucerit cele mai mari oraşe din ţară. Oamenii se simt neputincioşi şi abandonaţi.

Citeşte şi: Bilanţul morţilor în urma cutremurului din Haiti creşte la 1.297, iar cel al răniţilor la 5.700