Români arestaţi pentru „fraude masive” privind taxa de autostradă, pe ruta Spania-Franţa

Doi şoferi români au fost arestaţi de jandarmeria franceză, după ce au evitat în mod repetat plata taxelor de autostradă, prejudiciul ridicându-se anual la peste un milion de euro în acest sector, relatează cotidianul Le Parisien în ediţia electronică.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 11:05
Români arestaţi pentru „fraude masive” privind taxa de autostradă, pe ruta  Spania-Franţa

Compania Vinci Autoroutes denunţă într-o scrisoare „fraudele masive” privind plata taxelor de autostradă, la care apelează transportatorii, majoritatea români, în tranzitul între Spania şi Franţa, prejudiciul ridicându-se la circa 1,25 milioane de euro pe an, adică 3.500 de euro pe zi.

Arestat după ce a evitat punctele de taxare de la Biriatou şi Biarriatz cu un card de credit furat, pe care l-a cumpărat la un preţ de „10 euro bucata”, Ioan Aurel S, în vârstă de 49 de ani, rezident în Spania lucrează pentru Giraud Iberica din mai 2010. El povesteşte că într-un spaţiu de odihnă între Perpignan şi Narbonne nişte complici îi lasă tichetele de autostradă.

„Este suficient să iau tichetul pentru cea mai apropiată ieşire de pe autostradă pentru a plăti doar o distanţă foarte scurtă”, complicii săi neoprindu-se acolo, întrucât cel puţin alţi şapte români au condus acest camion aparţinând companiei Giraud Iberica. „Recunosc că aceştia au comis infracţiuni după indicaţiile mele”, explică românul condamnat la rambursarea sumei de 5.615 euro companiilor de autostrăzi din sudul Franţei.

Românul recunoaşte că apelează destul de frecvent la această practică. „Interesul meu este să dau companiei cât mai puţine tichete posibil. Cu cât mai puţine tichete predau, cu atât mi se reţin mai puţini bani din salariu„, explică acesta.

„Sunt înregistrată din iulie 2011. Îmi dă aproximativ 1.500 de euro pe lună în mână, nu întotdeauna la dată fixă (…) De un an şi jumătate fraudăm la fiecare deplasare”, povesteşe Ana, (37 de ani), şoferiţă de camion, adăugând că recunoaşte infracţiunile, dar că a fost nevoită să le comită pentru a-şi păstra locul de muncă. „Îmi dădea foaia de parcurs, apoi un tichet care nu corespundea traseului sau un card bancar furat”, explică aceasta.