Români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit. „Trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem!”

Primii români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit au sosit în țară cu un zbor special. Astfel, 30 de foşti deţinuţi, majoritatea condamnaţi pentru furt sau tâlhării, unii eliberaţi de curând din închisoare, au fost aduşi sub escortă în ţara de origine, România.

14 ian. 2021, 13:01
Români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit. „Trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem!”

Români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit. Unul dintre ei spune că în țară nu are nimic și va fi nevoit să se apuce de furat. Ceilalţi sunt şi ei supăraţi pe decizia britancilor de a-i obliga să părăsească Anglia.

Români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit

„Toţi venim de la puşcărie, acolo, de când a intrat în Brexit, fug câinii cu covrigi în coadă. Toată lumea pune acasă ce prinde, bagă pe imigrări, pune acasă tot!”, spune Marian pentru Digi24. În vârstă de 41 de ani, bărbatul spune că i-a fost grăbită eliberarea condiţionată din închisoare de organizarea acestui zbor, pentru că altfel ar mai fi avut de executat cel puţin o jumătate de an din pedeapsa pe care a primit-o pentru furt. „Ne-au trimis înapoi în ţară, trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem, nu avem nimica, nu avem ce să mâncăm, unde să stăm, nu tre’ să ne luăm de ceva? Ne împinge în infracțiuni”, mai acuză Marian.

Până când vor mai putea românii să călătorească în Marea Britanie doar cu cartea de identitate. Reguli noi odată cu încheierea perioadei de tranziție a Brexit

Cei 30 de români expulzaţi au fost fie ridicaţi direct din închisori, fie din centrele pentru migranţi, în cazul celor eliberaţi condiţionat. „Mi-au luat actele, uite, mi-au rămas toate actele acolo, la Anglia! Mi-a rămas certificatul de naștere, buletinul, o brățară de aur, un telefon, un ceas, nu mi-a mai dat nimic”, se plânge unul dintre deportați.

Un alt fost condamnat pe care britanicii l-au declarat persona non-grata ne-a spus că el nu va sta în România, din cauza salariilor mici. Are de gând să emigreze în Canada.

Toţi pasagerii din zborul special au fost testaţi de autorităţile britanice înainte de a se îmbarca în avion. Chiar și așa, ei vor trebui să stea în carantină.