Români nu se înghesuie să renunţe la Pilonul II pentru a-şi muta contribuţiile exclusiv în sistemul public de pensii

Românii nu se înghesuie să renunțe la Pilonul 2 în favoarea pilonului 1. Datele făcute publice de administratorii de pensii private obligatorii care activează pe piața din România arată că numărul participanților la Pilonul II de pensii care au solicitat până acum să renunțe la acest sistem este extrem de scăzut.
Romania TV
21 mai 2019, 07:49
Români nu se înghesuie să renunţe la Pilonul II pentru a-şi muta contribuţiile exclusiv în sistemul public de pensii

Evitarea unor pensii foarte mici a fost unul din motivele lansării în 2008 a unui sistem de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), aflat acum sub asediul modificărilor legislative ale Guvernării PSD-ALDE. Prin controversata Ordonanță a lăcomiei, li s-a dat românilor dreptul să renunțe la Pilonul II în favoarea sistemului public de pensii.

Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II (pensii obligatorii administrate privat) pot, începând de luna trecută, să ceară încetarea plății contribuțiilor la acest sistem și transferul viitoarelor contribuții exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I), în urma modificării legislative aduse prin controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) adoptate în decembrie 2018 de Guvernul Dăncilă.

Cererea de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem se face către administratorii fondurilor, iar solicitarea își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă, potrivit normei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), publicate marți, 12 martie, în Monitorul Oficial.

Primele cifre arată un număr extrem de scăzut de români care vor să renunțe la Pilonul II. Situația exactă se va cunoaște după data de 1 iulie 2019.

Cei șapte administratori de pensii private obligatorii care activează pe piața din România arată că numărul participanților la Pilonul II de pensii care au solicitat până acum să renunțe la acest sistem este extrem de scăzut.

NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private, cu peste 1,99 milioane de participanți la sfârșitul lunii aprilie 2019, nu a dorit să ofere încă date exacte, precizând doar că ‘normele sunt noi și nu e încă o tendință consolidată pe subiect’.

Allianz-Țiriac Pensii Private, al doilea mare administrator de pensii private, cu peste 1,57 milioane de participanți, a precizat că: „opțiunea de transfer a contribuțiilor participanților de la Pilonul 2 către Pilonul 1 nu are o frecvență semnificativă. În acest moment, această opțiune reprezintă motivul cu cea mai mică pondere pentru încetările de plată ale contribuțiilor la Pilonul 2.”

Aegon Pensii Private, companie care gestionează pensiile a peste 912.000 participanți, a precizat pentru HotNews.ro că: „de la jumătatea lui martie, când norma ASF a fost publicată în Monitorul Oficial, și până în prezent, au fost înregistrate și raportate la Casa Națională de Pensii Publice patru cereri de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II. Așadar, discutăm despre patru persoane, din cei peste 910.000 clienţi (n.a la sfârșitul lunii martie 2019)”.

BCR Pensii, companie care gestionează contribuțiile a peste 646.000 de participanți, a transmis că are 26 de cereri.

„Consider că numărul mic al transferurilor este cea mai bună dovadă a încrederii pe care populația o are în modul în care sunt administrați banii lor în Pilonul II”, a declarat pentru HotNews.ro Radu Crăciun, directorul general al BCR Pensii și președinte al APAPR (Asociația care reprezintă toți cei șapte administratori de pensii private).

Reprezentanții Metropolitan Life (peste 1,02 milioane de participanți la Pilonul II), Generali (peste 745.000 de participanți) și BRD Pensii (peste 428.000 de clienți) nu au răspuns.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african