România a importat şi marţi electricitate. Patru centrale trebuie să reia producţia, întreruptă neplanificat în ultimele zile

România și-a reluat, pentru a patra zi în acest an și a doua zi consecutivă, importurile de energie electrică, după ce în cursul nopții, începând cu ora 21, a exportat curent către statele vecine. Situația, caracterizată de import în anumite intervale orare ale zilei și export pe timpul nopții, ar putea continua și în următoarele zile, în funcție și de starea vremii care influențează consumul, dar și de producția de energie eoliană, până la reintrarea în funcțiune a mai multor unități de producție care și-au întrerupt, planificat sau neplanificat, funcționarea.

RomaniaTV.net
14 feb. 2017, 12:00
România a importat şi marţi electricitate. Patru centrale trebuie să reia producţia, întreruptă neplanificat în ultimele zile

România și-a reluat exportul de curent, în principal ca urmare a condițiilor meteorologice, consumul scăzând lejer (cu 200 MW) în timp ce producția de energie eoliană s-a majorat la peste 1.300 de MW. Și asta în condițiile în care, pe piața pentru ziua următoare, prețul unui MWh din România era cotat la același nivel cu cel din Ungaria și Slovacia și cu 14 euro peste cel din Cehia, ceea ce arată că situația de luni nu a fost una determinată de preț.

România ar putea reveni rapid la o situație caracterizată de export permanent (care o caracterizează, atât timp cât capacitatea de producție este superioară nivelului maxim al consumului), în următoarele zile mai multe unități de producție nefuncționale urmând a fi activate. Astfel, pe 15 februarie, ar urma să reintre în funcțiune CET Craiova 2, cu o capacitate de 131 MW, pe 16 februarie Iernut 1, cu o capacitate de 94 MW, iar pe 18 februarie Unitatea 7 de la Turceni (317 MW) și hidrocentrala Lotru (170 MW)

Transelectrica susține punctul de vedere al autorităților (Ministerul Energiei), potrivit cărora importul din ziua de luni, când, “în anumite intervale soldul SEN a fost de import (negativ) este o rezultantă a prețurilor energiei electrice la nivel regional, pe piețele specifice (inclusiv piața cuplată de energie Cehia – Slovacia – Ungaria – România). Conform mecanismelor de piață, în intervalele orare în care prețurile din România sunt mai mari decât cele din țările vecine are loc o creștere a fluxurilor comerciale de energie spre țara noastră, ceea ce conduce la o valoare rezultantă finală (soldul fizic) de import. În intervalele orare în care prețurile din România sunt mai mici decât cele din țările vecine, procesul comercial are tendința inversă, adică de export”.

Numai că aceasta este doar o parte a explicației, și nu cea mai importantă. Prețul energiei electrice interne este rezultatul direct al raportului dintre ofertă și cerere. Iar oferta (producția de electricitate autohtonă) a fost, pe 13 februarie, inferioară cererii, dar și ofertei de vineri, 10 februarie, în timp ce cererea, pe media intervalelor orare, a avut o evoluție ascendentă. Era normal ca, în aceste condiții, prețul de pe piața internă să crească.

Iar motivul diminuării ofertei este dat de reducerea capacităților de producție interne cauzată, așa cum a dezvăluit Profit.ro, de întreruperea în perioada 11-13 februarie a funcționării a 5 centrale, cu o capacitate de 1.000 de MW (10% din producția maximă a unei zile obișnuite din ultimul timp).

Faptul că situația nu este atât una de preț, cât de nefuncționarea, planificată sau nu, a unor unități de producție și de nivelul producției de energie eoliană este demonstrat de situația înregistrată marți la ora 10, când producția se situa la nivelul consumului (aproximativ 9040 MW) (practic importul era 0), în pofida faptului că prețul pentru ziua următoare pe piața internă avea o evoluție similară celui de luni, comparativ cu prețul de piața externă: era identic cu cel din Ungaria și Slovacia, și cu 20 euro/MWh peste cel din Cehia.