România a înregistrat a treia mare creştere anuală a comerţului cu amănuntul din UE

Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 6,3% în luna iulie 2014 comparativ cu luna iulie 2013, aceasta fiind a treia mare creştere înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene după Luxemburg (14,1%) şi Estonia (9,2%), arată datele prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

03 sept. 2014, 10:33
România a înregistrat a treia mare creştere anuală a comerţului cu amănuntul din UE

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,8%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 1%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 2,4%, în timp ce vânzările de combustibili au scăzut cu 3% iar vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au redus cu 0,2%.

În luna iulie 2014 comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a înregistrat o scădere peste aşteptări de 0,4% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană. În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Portugalia (2,6%), Letonia (2,2%) şi Estonia (1,6%). România se numără şi ea printre ţările UE unde comerţul cu amănuntul a crescut în luna iulie 2014 comparativ cu luna precedentă, cu un avans de 0,4%.

În cazul României, cifrele Eurostat sunt identice cu cele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit căruia în luna iulie a acestui an, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 6,3% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%.

Citeşte şi Comerţul cu amănuntul a crescut cu 8,2% în primele şapte luni