România a obţinut preşedinţia Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Programului ONU pentru Mediu

România a obținut funcția de președinte al Comitetului Reprezentanților Permanenți al Programului Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu, informează un comunicat de presă al MAE.

RomaniaTV.net
17 iun. 2015, 20:44
România a obţinut preşedinţia Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Programului ONU pentru Mediu

„Ambasadorul României în Kenya, Iulia Pataki, a fost aleasă la data de 16 iunie 2015 în funcția de președinte al Comitetului Reprezentanților Permanenți al Programului Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (CRP UNEP) pentru un mandat de doi ani (perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2017). Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a 131-a reuniuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți al Programului Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (CRP UNEP) la Nairobi. Iulia Pataki a fost propusă de Grupul Est European, care urmează să preia președinția pe baza principiului rotației și reprezentării geografice echitabile a posturilor în biroul CRP. Ambasadorul român este prima femeie care ocupă această funcție de la înființarea acestui organism. Mandatul principal al Biroului CRP, condus de România, este pregătirea celei de-a doua Adunări ONU de Mediu a Programului Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA2/UNEP) care va avea loc la Nairobi în perioada 23-27 mai 2016, precum și cele două reuniuni care preced evenimentul, Subcomisia anuală și Comitetul Deschis al Reprezentanților Permanenți care va negocia agenda și rezoluțiile supuse aprobării UNEA2”, se arată în comunicatul MAE.

CRP UNEP a fost stabilit formal în mai 1985 prin Decizia 13/2 a Consiliului de Administrație al UNEP și reunește Reprezentanții Permanenți ai SM acreditați la UNEP. Consiliul de Administrare al UNEP a fost înlocuit de Adunarea ONU de Mediu a Programului Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu, în iunie 2014, devenind cea mai înaltă platformă universală a procesului decizional de politici pentru mediul înconjurător.

Cea de-a doua sesiune a UNEA va fi un eveniment deosebit de important pentru guvernarea globală de mediu, având ca obiectiv principal trasarea direcțiilor principale privind implementarea dimensiunii de mediu al Agendei post-2015, în contextul obiectivelor de dezvoltare durabilă.