România a primit încă 150.000 de doze de vaccin anti-Covid-19

Dozele de vaccin anti-COVID-19 care au ajuns miercuri dimineaţă în România vor fi distribuite către centre de vaccinare din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

06 ian. 2021, 09:54
România a primit încă 150.000 de doze de vaccin anti-Covid-19
România a primit încă 150.000 de doze de vaccin anti-Covid-19

România a primit miercuri dimineață alte 150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, din cota pe care o are repartizată, pentru luna ianuarie, prin mecanismul comun al Uniunii Europene. 40.000 de doze au fost aduse la București cu o aeronavă care a aterizat miercuri dimineață pe Aeroportul Henri Coandă și vor fi transportate la Institutul Cantacuzino. Restul vor ajunge în centre din Timișoara și Cluj.

Aceasta este cea de-a treia tranșă de vaccin care ajunge în România. Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns în România de Crăciun. A doua tranşă a cuprins 140.500 de doze de vaccin.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, cele 150.150 de doze fiind distribuite astfel:
– Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti: 39.975 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Braşov: 26.325 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Cluj: 20.475 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Constanţa: 20.475 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Craiova: 13.650 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Iaşi: 17.550 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Timişoara: 11.700 doze.

Până la finalul lunii ianuarie, România ar trebui să primească 600.000 de doze de vaccin.

Citeşte şi: STUDIU. Majoritatea persoanelor au anticorpi și la șase luni de la infectare

Bilanț vaccinare COVID 5 ianuarie. Peste 16.000 de români au primit vaccin anti-Covid-19 ultimele 24 de ore

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 5 ianuarie a.c., ora 17.00, numărul de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore, prima administrare) – 16.101.

Numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020, prima administrare) – 41.609.

Totodată, numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 89
reacții comune și minore, dintre care:
– 56 reacții de tip local;
– 33 reacții generale;
*Menționăm că alte 5 reacții sunt în curs de investigare.
De altfel, numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27
decembrie 2020): 136 reacții comune și minore, dintre care:
– 64 reacții locale cu durere la locul injectării;
– 72 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip
urticarie);

 

Valeriu Gheorghiţă anunţă că etapa a doua de vaccinare începe după 15 ianuarie, fiind vorba de persoane peste 60 de ani sau cu boli cronice şi cele care deservesc activităţi esenţiale

„Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, deci practic după data de 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de circa 1.884 de centre medico-sociale şi sunt internate, sunt aflate aproape 40.000 de persoane în aceste centre medico-sociale, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că încadrul celei de-a doua campanii de vaccinare vor fi imunizate 5,5 milioane de persoane.

„În ceea ce priveşte dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani şi respectiv persoane cu boli cronice, această estimare este bazată pe catagrafia persoanelor efectuată în reţeaua medicală de medicina primară, atâta timp cât practic grupele de risc sunt superpozabile cu cele de la gripă sezonieră şi practic avem aceste date. Se mai adaugă un număr estimat de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activităţi esenţiale, se reevaluează catagrafierea persoanelor care deservesc activităţi esenţiale tocmai pentru a putea face un plan detaliat al calendarului de activităţi legate de desfăşurarea campaniei de vaccinare pentru etapa a doua”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

El a menţionat că cea de-a treia etapă de vaccinare ar putea debuta în luna aprilie.

“În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că în luna aprilie, începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem, practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin şi nu de capacitatea de vaccinare. În momentul de faţă, pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, astăzi în 251 de centre se vaccinează. Din acest punct de vedere un procent din aceste centre, estimăm noi, cel puţin 100 dintre ele vor rămâne activate şi pentru etapa a doua. (…) Pe lângă aceste circa 100 de centre care sunt deja funcţionale şi care au deja şi vor avea experienţă suficient încât să continue activitatea de vaccinare, sunt prevăzute circa 930 de alte centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. Cu alte cuvinte, pentru etapa a doua şi ulterior etapa a treia vorbim de aproximativ 1.000 de centre de vaccinare cu o capacitate medie zilnică de vaccinare de circa 150 de persoane pe zi”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.