STUDIU. Majoritatea persoanelor au anticorpi și la șase luni de la infectare

Un studiu realizat de cercetătorii din Finlanda sugerează că majoritatea persoanelor infectate cu COVID au anticorpi în organism chiar și după șase luni de la infectare. Nivelul de anticorpi este mai ridicat cu cât forma bolii a fost mai gravă.

05 ian. 2021, 17:48
STUDIU. Majoritatea persoanelor au anticorpi și la șase luni de la infectare

STUDIU. Cercetarea, elaborată de Institutul naţional de Sănătate şi Asistenţă Socială din Finlanda (National Institute for Health and Welfare – THL), a investigat 867 de adulţi testaţi pozitiv pentru COVID-19 în primăvară şi relevă că 792 dintre aceștia (91,3%) încă aveau anticorpi neutralizanţi în sânge la cel puţin şase luni de la infectare, conform EFE.com.

Citește și: Valeriu Gheorghiţă: „Populaţia se va vaccina din aprilie. Etapa a doua, care vizează 4 milioane de oameni, începe din 15 ianuarie”

Conform studiului, rezultatele concordă cu alte investigații recente în urma cărora s-au descoperit de asemenea anticorpi neutralizanţi la persoanele infectate, cu toate că cantitatea totală de anticorpi s-a diminuat treptat în lunile ulterioare infectării.

Experții cred, cu toate că nu se cunoaște cu certitudine, că anticorpii neutralizanţi sunt cei care dau imunitate împotriva COVID-19. Deocamdată nu este clar ce cantitate a acestora este necesară pentru a evita o nouă infectare şi nici cât timp durează această protecţie. Durata protecţiei nu este cunoscută nici în cazul noilor vaccinuri mRNA, cum sunt cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Conform concluziilor preliminare ale studiului institutului finlandez prezentate în octombrie, aproape toate persoanele investigate aveau anticorpi împotriva COVID-19 la patru luni după infectare

Studiu. Persoanele infectate cu coronavirus sunt protejate de o nouă infecţie timp de 8 luni

Potrivit unui studiu australian, persoanele infectate cu noul coronavirus sunt protejate de o nouă infecţie timp de cel puţin opt luni, relatează Rainews, potrivit Rador.

Persoanele infectate cu noul coronavirus sunt protejate de o nouă infecţie timp de 8 luni. Cercetătorii australieni ar fi descoperit că celulele B de memorie, prezente în sistemul imunitar, „își amintesc” infecția și produc rapid anticorpi în fața unei noi posibile infecții, relatează Rainews, potrivit Rador

Studiul australian a fost publicat în revista Science Immunology. Noile cercetări și rezultatele care derivă din acestea întăresc probabilitatea ca vaccinurile împotriva virusului Sars-Cov-2, care vor ajunge în curând în Europa, să funcționeze pentru perioade lungi de timp.