România a primit prima tranşă de bani din PNNR. Nicolae Ciucă: „Începem imediat reformele şi investiţiile la care ne-am angajat. Nu voi accepta întârzieri”

După ce România a primit prima tranşă de bani din PNNR, Nicolae Ciucă a anunţat că aparatul guvernamental va începe imediat reformele şi investiţiile la care s-a angajat.

02 dec. 2021, 22:31
România a primit prima tranşă de bani din PNNR. Nicolae Ciucă: „Începem imediat reformele şi investiţiile la care ne-am angajat. Nu voi accepta întârzieri”
România a primit prima tranşă de bani din PNNR. Nicolae Ciucă: "Începem imediat reformele şi investiţiile la care ne-am angajat. Nu voi accepta întârzieri"

România a primit prima tranşă de bani din PNNR. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu va accepta întârzieri în derularea obiectivelor ce trebuie îndeplinite pentru ca ţara noastră să primească la timp toate tranşele din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

România a primit prima tranşă de bani din PNNR. Nicolae Ciucă, avertisment: Nu voi tolera întârzieri

Aproape 1,851 miliarde de euro, bani din PNRR, au ajuns deja în România, în conturile BNR. Este prima tranşă din din prefinanțarea totală de 3,793 mld. euro din valoarea contribuției financiare pe anul 2021.

Citeşte şi Primii bani din PNRR au ajuns în România. Adrian Câciu: „O primă tranșă de 1,8 miliarde de euro din granturi a intrat în conturile BNR”

„Implementarea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este, pentru această guvernare, una din priorităţile de bază. După prima tranşă din PNRR, în cuantum de 1,851 miliarde de euro din prefinanţarea totală de 3,793 miliarde euro din valoarea contribuţiei financiare pe anul 2021, aparatul guvernamental va începe imediat reformele şi investiţiile la care ne-am angajat.

Nu voi accepta întârzieri în derularea obiectivelor ce trebuie îndeplinite pentru a primi la timp toate tranşele din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, în suma totală de 29,2 miliarde de euro”, a scris premierul într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene.

Cei șase piloni sunt: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

Banii se vor acorda în tranșe, în funcție de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane și ținte. În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

În total, România va beneficia de o finanțare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismului de Redresare și Reziliență pentru finanțarea reformelor și investițiilor incluse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.  Mai exact, este vorba de un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro și de o finanțare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Pentru a primi primii bani din PNRR, un acord de finanţare dintre România şi Comisia Europeană a fost semnat de  ministrul interimar al Fondurilor Europene, Florin Cîțu, chiar în ultima zi a mandatului fostului Guvern.

Citeşte şi Florin Cîţu: „De la buget vom vedea dacă merge bine coaliţia cu PSD. Dacă vedem că nu sunt respectate reformele, mergem în PNL şi luam o decizie”