România a trimis echipamente medicale în Ucraina! Solicitare de urgență făcută de Kiev!

Kievul a solicitat de urgență echipament medical din partea Uniunii Europene. Printre statele membre care au trimis materialele sanitare s-a aflat și România.

19 feb. 2022, 18:55
România a trimis echipamente medicale în Ucraina! Solicitare de urgență făcută de Kiev!

România a trimis echipamente medicale în Ucraina. Cererea a fost formulată de Ucraina marţi, pe fondul temerilor în creştere legate de o invazie iminentă din partea Rusiei.

România a trimis echipamente medicale în Ucraina! Solicitare de urgență făcută de Kiev!

Până în momentul de față sprijinul de urgenţă vine de la Franţa, România, Slovenia, Irlanda şi Austria, a precizat Comisia Europeană. Franţa a trimis un spital de campanie, medicamente şi sute de corturi, pături, saci de dormit. Asistenţă suplimentară, inclusiv echipamente medicale şi generatoare electrice, a fost furnizată de celelalte ţări.

În zilele următoare sunt aşteptate şi alte ajutoare.

‘În urma unei cereri a guvernului Ucrainei pentru asistenţă de urgenţă din cauza ameninţării de continuare a escaladării, Comisia Europeană coordonează livrarea de provizii esenţiale în sprijinul populaţiei civile’, a indicat executivul UE într-un comunicat.

O regiune rusă care se învecinează cu Ucraina a declarat, sâmbătă, starea de urgenţă în faţa unui aflux de refugiaţi din regiunile separatiste din estul Ucrainei, care au ordonat evacuarea civililor, informează AFP.

„Având în vedere creşterea numărului de persoane care sosesc, ni se pare oportun să introducem starea de urgenţă”, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de agenţiile de presă ruse.

Citește și: Rusia: 10 convoaie de soldaţi au părăsit Crimeea/ SUA: Rusia şi-a crescut prezenţa militară cu aproximativ 7.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina
Liderii autoproclamatelor „Republici Populare” Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au anunţat, vineri, evacuarea civililor (femei, copii, bătrâni) în Rusia vecină, acuzând Kievul că pregăteşte o invazie după izbucnirea unor ciocniri.

Obuze au explodat, sâmbătă, în apropierea ministrului ucrainean de Interne, Denis Monastirski, în timpul unei deplasări a acestuia pe linia de front din estul ţării, relatează AFP.

Incidentul, care nu s-a soldat cu răniţi, a avut loc în apropierea localităţii Novoluganske, pe linia de front cu separatiştii susţinuţi de Rusia, unde mai mulţi responsabili ucraineni s-au deplasat în contextul tensiunilor fără precedent cu Moscova.

Citește și: Alertă maximă în Ucraina. Liderii separatiștilor din Donețk şi Lugansk au decretat mobilizare generală: „Concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare” / Joe Biden a anunțat că invazia Ucrainei este iminentă