România, dispusă să primească migranţi de pe navele unor ONG-uri aflate în Mediterana

Contacte diplomatice ''intense'' se desfăşoară în cadrul Uniunii Europene pentru preluarea migranţilor aflaţi pe două nave ale unor ONG-uri germane în Mediterana, conform unei surse diplomatice europene citate marţi de AFP mai multe state ale UE, printre care şi România, declarându-se dispuse să primească o parte din migranţi.
Alina Costache
08 ian. 2019, 13:51
România, dispusă să primească migranţi de pe navele unor ONG-uri aflate în Mediterana

UPDATE Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind situația de criză generată de migranții ajunși în ultimele zile în Malta, facem următoarele precizări:

În ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare.

România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a 5 migranti. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar.

Decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranti.

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au fost permanent în legătură cu instituțiile europene cu atribuții în domeniu și cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene.

De altfel, în contextul discuţiilor de la nivel UE privind migratia, Romania a susţinut constant importanţa acţiunii comune în baza principiilor solidarităţii şi responsabilităţii şi asigurarea unui echillibru corect între acestea. România continuă să susţină această abordare şi din perspectiva de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE.

În acelaşi timp, situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranţii se angajează. Din această perspectivă, Preşedinţia României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine şi de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migraţiei ilegale şi de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în faţa acestui fenomen.

O navă a ONG-ului Sea-Watch are la bord 32 de migranţi, alţi 17 fiind pe o altă navă care aparţine ONG-ului Sea-Eye, ambele ambarcaţiuni fiind în prezent în apele teritoriale malteze.

”Statele membre trebuie să dea dovadă de solidaritate concretă. Persoanele aflate la bord au nevoie să fie debarcate în siguranţă şi neîntârziat”, a insistat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Conform unei surse diplomatice europene, Germania, Franţa, Olanda, Luxemburg, Irlanda, România, Malta, Portugalia şi Italia s-au declarat dispuse să primească o parte din migranţi, scrie AFP, fără să menţioneze identitatea acestei surse.

Însă Malta cere ca într-un acord pentru repartizarea migranţilor de pe respectivele două nave să fie incluşi şi alţi 249 de migranţi debarcaţi în această ţară cu circa zece zile în urmă. Însă conform aceleiaşi surse diplomatice, totalul locurilor propuse de ţările menţionate este mai mare de 49, dar nu atinge cifra de 300.

Şi Spania s-a declarat favorabilă primirii unor migranţi, amintind însă că a mai preluat recent un grup de peste 300 de migranţi recuperaţi pe Mediterana de nava unui ONG spaniol.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări