România ar putea ajunge săptămâna viitoare la trei milioane de oameni vaccinaţi. În doar patru luni toţi cei înscrişi voluntar în platformă şi-au primit dozele. Ce se va întâmpla însă cu restul de 11 milioane de adulţi?

România ar putea ajunge săptămâna viitoare la trei milioane de oameni vaccinaţi. În cazul în care va fi menţinut ritmul de imunizare raportat astăzi de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, peste 8,6 milioane de persoane ar putea fi vaccinate până la 1 august. Autorităţile nu au anunţat, însă, ce strategie vor adopta pentru a-i convinge pe toţi românii să se imunizeze împotriva noului coronavirus.

14 apr. 2021, 19:10
România ar putea ajunge săptămâna viitoare la trei milioane de oameni vaccinaţi. În doar patru luni toţi cei înscrişi voluntar în platformă şi-au primit dozele. Ce se va întâmpla însă cu restul de 11 milioane de adulţi?

România ar putea ajunge săptămâna viitoare la trei milioane de oameni vaccinaţi. Datele CNCAV arată că, până miercuri, 14 aprilie, au fost vaccinate 2.421.982 de persoane. Dintre acestea, 925.040 au primit prima doză, în vreme ce 1.496.942 au fost imunizate cu ambele doze.

În tot acest timp, 385.578 de persoane se află pe lista de aşteptare, conform datelor publicate pe portalul vaccinare-covid.gov.ro.

 

Dacă va fi păstrat ritmul de imunizare 80.120 de persoane înregistrat astăzi, oamenii aflaţi pe lista de aşteptare ar urma să fie vaccinaţi în aproape cinci zile. În aceste condiţii, România ar putea atinge pragul de trei milioane de persoane imunizate în cursul săptămânii viitoare.

„Suntem tot mai aproape de revenirea la normalitate. România ocupă locul 4 în topul țărilor din UE privind persoanele vaccinate anti-COVID cu ambele doze.
Avem un nou record de vaccinări în ultimele 24 de ore: 76.590 de persoane. Au fost deschise noi fluxuri și capacitatea de vaccinare în România depășește 115.000 de persoane pe zi.
Vă încurajez pe toți să vă vaccinați! Cu toții vrem să scăpam de pandemie și să ne întoarcem la viețile de dinainte. Revenirea la normalitate este la îndemâna noastră și ține de fiecare dintre noi”, este mesajul publicat de premierul Florin Cîţu pe Facebook.

Citeşte şi: Noi efecte secundare descoperite la vaccinurile antiCOVID. Femeile sunt cele afectate!

De altfel, pe 9 aprilie, şeful Executivului a precizat că obiectivul guvernanţilor este vaccinarea „cât mai rapidă a 10 milioane de români”.

„Pentru asta avem două ține:
– până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane;
– până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.

Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinați, putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectați măsurile de protecție și să mergeți la vaccinare”, a menţionat Cîţu.

Citeşte şi: OMS nu susține impunerea pașapoartelor de vaccinare: NU se știe dacă vaccinurile previn sau nu transmiterea virusului

Până la 1 august, termenul limită anunţat de premier, au mai rămas 108 zile. În situaţia în care va fi păstrat ritmul de 80.000 de inoculări pe zi, asta înseamnă că 8.640.000 de persoane ar putea fi vaccinate până la data înaintată de premier.

Numărul de vaccinări ar putea creşte dacă autorităţile vor reuşi să atingă pragul de 115.000 de persoane imunizate anti-COVID pe zi.

Ceea nu este cunoscut deocamdată este dacă autorităţile iau în calcul o schimbare în strategia de imunizare pentru a-i convinge pe români să se vaccineze anti-COVID.

Citeşte şi: SUA cer întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson, după ce o femeie a murit și alte 5 au avut reacții adverse grave

Vaccinul Johnson&Johnson a ajuns în România, miercuri dimineaţă. Agenţia americană a medicamentului a recomandat suspendarea folosirii serului, după ce au fost înregistrate cazuri de tromboză şi un deces după administrarea vaccinului.  Primele 60.000 de doze au ajuns, miercuri dimineaţă, în ţară.

Citeşte şi: Zeci de ţări şi-au vaccinat cetăţenii cu un ser care are eficienţă zero împotriva Covid, după prima doză. Inclusiv Moldova a comandat 400.000 de astfel de vaccinuri