SUA cer întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson, după ce o femeie a murit și alte 5 au avut reacții adverse grave

SUA cer întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson. Autoritățile de reglementare din domeniul medical cer o pauză în utilizarea vaccinului Johnson & Johnson. Potrivit oficialilor, o femeie a murit, iar o alta a fost internată în spital în stare gravă. 

13 apr. 2021, 15:24
SUA cer întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson, după ce o femeie a murit și alte 5 au avut reacții adverse grave
SUA cer întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson

SUA cer întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson.  Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente și centrele pentru Controlul Bolilor cer ca utilizarea vaccinului Johnson & Johnson să fie oprită temporar.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: Începând de vineri persoanele care vor să se vaccineze cu AstraZeneca o pot face fără programare

SUA cer întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson

Asta după ce șase femei, cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui, în aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului.

Aproape șapte milioane de oameni din Statele Unite au primit până acum vaccinul Johnson & Johnson, iar aproximativ nouă milioane de doze au fost expediate către diverse alte state, potrivit datelor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, scrie nytimes.com, citat de Antena 3.

Reacția lui Valeriu Gheorghiță, după anunţul SUA

Experiența SUA este extrem de importantă în privința utilizării vaccinului Johnson&Johnson, spune coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, care spune că așteaptă recomandarea Agenției Europene a Medicamentului, după cazurile de tromboză din SUA.

Am văzut această informație (privind solicitarea FDA de întrerupre a vaccinării cu Johnson&Johnson în SUA – n.r.). Așteptăm o recomandare de la Agenția Europeană a Medicamentului și dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem face acest lucru. Avem capacitatea de stocare, nu ne forțează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranță”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, marți.

Acesta este de părere că săptămâna aceasta vor fi disponibile date de la EMA. El consideră că din moment ce FDA a recomandat acest lucru, EMA va face cât de curând o precizare, mai ales că în Europa nu s-a folosit acest tip de vaccin. „Tocmai de aceea este importantă experiența acumulată până la acest moment în SUA, unde sunt aproape 7 milioane de doze de vaccin utilizate”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) anunţă, marți, oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.