România ar putea depăşi 50.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi. Adriana Pistol: „Există această posibilitate. Încă vom avea creştere, dar nivelul creşterii nu este accelerat”

România s-ar putea confrunta chiar cu 50.000 de infectări cu COVID-19 pe zi deoarece, în opinia specialiştilor, nu poate fi vorba încă despre un platou.

04 feb. 2022, 21:18
România ar putea depăşi 50.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi. Adriana Pistol: „Există această posibilitate. Încă vom avea creştere, dar nivelul creşterii nu este accelerat”

Dr. Adriana Pistol, secretat de stat în Ministerul Sănătăţii, a avertizat că România ar putea depăşi 50.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, precizând că va exista o creştere, însă „nivelul creşterii nu este accelerat”.

„Din punct de vedere al ratei de reproducere pe care noi o primim zilnic de la OMS, de exemplu azi rata de reproducere era de 1,18. A mai scăzut. Acest lucru ne indică două lucruri: că încă vom avea creştere, dar nivelul creşterii nu este accelerat.

Este chiar mai scăzut decât în săptămânile anterioare. Încă vom avea o creştere, dar nu foarte mare, aşa încât putem vorbi de platou pe măsură ce rata de reproducere se apropie de cifra 1”, a declarat dr. Adriana Pistol.

Medicul epidemiolog a afirmat că există posibilitatea ca România să depăşească 50.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi în următoarea perioadă.

„Există această posibilitate. De obicei martea, pentru că în zilele de week-end nu toate laboratoarele efectuează testări PCR, avem acest boom de cazuri, dar după aceea, aşa cum s-a întâmplat şi săptămâna aceasta, am avut 40.000 de cazuri şi s-a stabilizat în jurul cifrei de 30.000 de cazuri”, a afirmat dr. Pistol, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: Persoanele care au făcut doza booster trebuie să ştie neapărat asta. Până când va fi valabil certificatul de vaccinare

Numărul cazurilor noi de coronavirus rămâne ridicat în prima zi după ce starea de alertă a fost prelungită de Guvern. Autorităţile rămân precaute pe termen scurt, dar anunţă învingerea pandemiei în primăvară. Gradul de pozitivare este de 31,32 %. Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 4 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 31.776 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 97 decese, dintre care unul anterior intervalului de referință.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 4 februarie 2022. O nouă zi cu peste 30.000 de cazuri, peste 1000 de infectaţi la ATI. Rata de incidenţă trece de 26 în Bucureşti