România ar putea fi lovită de tornade. Climatologii avertizează: „Puneţi-vă centurile de siguranţă!”

Cei mai buni climatologi din lume se aşteaptă ca încălzirea globală să depăşească ţinta de 1,5 grade Celsius. Mulţi dintre oamenii de ştiinţă au în vedere un viitor "semidistopic", cu foamete, conflicte şi migraţie în masă.
Filip Stan
09 mai 2024, 09:30
România ar putea fi lovită de tornade. Climatologii avertizează:

Climatologii anunţă că vremea va suferi modificări substanţiale. Sute dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă din domeniu meteorologic se aşteaptă ca temperaturile globale să crească cu cel puţin 2,5 grade Celsius (4,5F) peste nivelurile preindustriale în acest secol, depăşind obiectivele convenite la nivel internaţional şi provocând consecinţe catastrofale pentru omenire şi planetă, potrivit unui studiu exclusiv realizat de Guardian. De asemenea, potrivit climatologilor, există riscul să ne confruntăm inclusiv cu tornade.

Aproape 80% dintre respondenţi, toţi din cadrul Intergovernamental Panel on Climate Change (IPCC), prevăd o încălzire globală de cel puţin 2,5 grade Celsius, în timp ce aproape jumătate dintre ei anticipează cel puţin 3 grade Celsius (5,4F). Doar 6% dintre respondenţi consideră că va fi respectată limita de 1,5 grade Celsius (2,7F) convenită la nivel internaţional.

Cilmatologii anunţă „foamete, conflicte şi migraţie în masă, provocate de valuri de căldură”

Mulţi dintre oamenii de ştiinţă au în vedere un viitor „semidistopic”, cu foamete, conflicte şi migraţie în masă, provocate de valuri de căldură, incendii, inundaţii şi furtuni de o intensitate şi o frecvenţă cu mult peste cele care au lovit deja.

Numeroşi experţi au declarat că au rămas fără speranţă, furioşi şi speriaţi de eşecul guvernelor de a acţiona în ciuda dovezilor ştiinţifice clare furnizate.

Cred că ne îndreptăm spre o perturbare majoră a societăţii în următorii cinci ani”, a declarat Gretta Pecl, de la Universitatea din Tasmania. „Autorităţile vor fi copleşite de evenimente extreme după evenimente extreme, producţia de alimente va fi perturbată. Nu aş putea simţi o mai mare disperare în privinţa viitorului„.

Pământul se încinge, prognoza care a alertat lumea. În 2024, a fost cea mai caldă lună aprilie din istoria măsurătorilor
Dar mulţi au spus că lupta pentru climă trebuie să continue, indiferent cât de mare ar fi creşterea temperaturii globale, deoarece fiecare fracţiune de grad evitată ar reduce suferinţa umană.

Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a declarat: „Schimbările climatice nu vor deveni brusc periculoase la 1,5C – ele sunt deja periculoase. Şi nu va fi „sfârşitul jocului” dacă trecem de 2C, ceea ce s-ar putea să se întâmple”.

The Guardian a contactat fiecare autor principal sau editor al rapoartelor IPCC din 2018. Aproape jumătate au răspuns, 380 din 843. Rapoartele IPCC sunt evaluările standard ale schimbărilor climatice, aprobate de toate guvernele şi realizate de experţi în ştiinţe fizice şi sociale. Rezultatele arată că mulţi dintre cei mai bine informaţi oameni de pe planetă se aşteaptă ca haosul climatic să se desfăşoare în următoarele decenii.

Criza climatică provoacă deja daune profunde vieţii şi mijloacelor de trai din întreaga lume, cu o încălzire globală de numai 1,2C (2,16F) în medie în ultimii patru ani. Jesse Keenan, de la Universitatea Tulane din SUA, a declarat: „Acesta este doar începutul: puneţi-vă centurile de siguranţă”.

Nathalie Hilmi, de la Centrul Ştiinţific din Monaco, care se aşteaptă la o creştere de 3C, a fost de acord: „Nu putem rămâne sub 1,5C”.

Experţii au declarat că pregătirile masive pentru a proteja oamenii de cele mai grave dezastre climatice care vor urma sunt acum esenţiale. Leticia Cotrim da Cunha, de la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro, a declarat: „Sunt extrem de îngrijorată de costurile în vieţi omeneşti”.

Ţinta de 1,5 grade C a fost aleasă pentru a preveni cele mai grave efecte ale crizei climatice. Politicile climatice actuale înseamnă că lumea se îndreaptă spre o temperatură de aproximativ 2,7 grade C, iar sondajul realizat de The Guardian arată că puţini experţi ai IPCC se aşteaptă ca lumea să întreprindă acţiunile uriaşe necesare pentru a reduce acest nivel.

Cercetătorii mai tineri au fost mai pesimişti, 52% dintre respondenţii sub 50 de ani aşteptându-se la o creştere de cel puţin 3 grade C, faţă de 38% dintre cei peste 50 de ani. Femeile cercetător au fost, de asemenea, mai pesimiste decât bărbaţii, 49% dintre ele considerând că temperatura globală va creşte cu cel puţin 3 grade C, faţă de 38%. Nu au existat diferenţe prea mari între oamenii de ştiinţă de pe diferite continente.

Dipak Dasgupta, de la Institutul pentru Energie şi Resurse din New Delhi, a declarat: „Dacă lumea, oricât de incredibil de bogată ar fi, va sta deoparte şi nu va face nimic pentru a rezolva situaţia dificilă a săracilor, în cele din urmă vom pierde cu toţii”.

Experţii au explicat clar de ce lumea nu reuşeşte să abordeze criza climatică. Aproape trei sferturi dintre respondenţi au invocat lipsa de voinţă politică, în timp ce 60% au dat vina şi pe interesele corporatiste, cum ar fi industria combustibililor fosili.

Mulţi au menţionat, de asemenea, inegalitatea şi eşecul lumii bogate de a-i ajuta pe cei săraci, care suferă cel mai mult din cauza impactului climatic. „Mă aştept la un viitor semidistropic, cu dureri şi suferinţe substanţiale pentru populaţia din sudul lumii”, a declarat un om de ştiinţă sud-african, care a preferat să nu fie numit. „Răspunsul lumii de până acum este condamnabil – trăim într-o epocă a proştilor”.

Aproximativ un sfert dintre experţii IPCC care au răspuns au crezut că această creştere a temperaturii globale va fi menţinută la 2 grade C sau mai puţin, dar chiar şi aceştia şi-au temperat speranţele.

Prognoza meteo. România, traversată de un ciclon care aduce ploi torenţiale, descărcări electrice şi lapoviţă la munte
„Sunt convins că avem toate soluţiile necesare pentru o traiectorie de 1,5C şi că le vom pune în aplicare în următorii 20 de ani”, a declarat Henry Neufeldt, de la Centrul pentru climă de la Copenhaga al ONU. „Dar mă tem că acţiunile noastre ar putea să vină prea târziu”.

Lisa Schipper, de la Universitatea din Bonn, Germania, a declarat: „Singura mea sursă de speranţă este faptul că, în calitate de educator, văd că următoarea generaţie este atât de inteligentă şi înţelege politica”.

Furtunile violente au măturat România. Climatologii avertizează că ne-am putea confrunta inclusiv cu tornade

Furtuni violente de primăvară mătură România de la est la vest. Marți noapte, zeci de gospodării din Iași au fost înghițite de apele care au înaintat prin curți cu o forță uluitoare.

Meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea, confirmată de o ploaie torențială, ivită la Timișoara. În completarea acestui tablou, specialiștii de Institutul Copernic avertizează că schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri extreme, dar si spre vijelii nemaivăzute.

Miercuri, la Timișoara, după 15 minute de ploaie torențială, un cartier de la marginea orașului a fost cotropit de ape. Toată strada este un imens lac, iar fiecare mașină care trece formează un val.

Muncitor din Bangladesh: „Este foarte mare apa aici, la fel ca în Bangladesh!”

A fost extrem de rău și în județul Iași, unde marți noapte a fost cod portocaliu de vreme rea. În satele Gâștești, Boșteni, dar și într-un cartier din orașul Pascani, suvoaiele au intrat în zeci de locuințe. Apa a pătruns și într-o bucătărie de vară. O parte din mobilier, dar și electrocasnicele au fost distruse. Mulți au așezat saci umpluți cu nisip în fata curților.

În județul Sibiu mai multe trenuri au fost oprite după ce ploile au adus de pe dealuri aluviuni direct pe calea ferată.

Hărțile prin satelit arată că România este acoperită de un strat gros de nori, așa că ploile nu ne vor ocoli nici în perioada următoare. În aceste condiții, hidrologii au emis o alertă de inundații pentru aproape 30 de bazine din țară.

Deja, specialiștii de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au anunțat că această luna a fost cea mai caldă luna aprilie din istoria măsurătorilor. Temperatura medie a depășit cu 1.6 grade media perioadei preindustriale. Valurile de arșiță vor fi tot mai frecvente. Grav este că vor atrage după ele potopul.

Carlo Bountempo, director Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene: „Seceta va fi din ce în ce mai intensă. De asemenea, și cele mai intense precipitații vor deveni și mai puternice, asa cum am văzut ceva similar în Atena, în România, Slovenia.”

De asemenea, potrivit climatologilor, există riscul să ne confruntăm inclusiv cu tornade.

Spynews
Artistul din top 10 YouTube România care renunță la muzică în plină glorie. Ce motive are să nu mai pună mâna pe microfon
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 14 iulie 2024. Victorie pentru Lei, surpriză pentru Fecioară
Capital.ro
Obligație pentru proprietarii de la bloc. Vecinii trebuie să semneze. Se dă amendă repetat
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Spynews
Ema Oprișan de la Insula Iubirii închide gurile celor care îl critică pe soțul ei, Răzvan Kovacs! Ce relație are bărbatul cu fiul ei: „Îl iubește necondiționat”
Spynews
Cine sunt câștigătorii de la Mireasa, sezonul 9. Au primit marele premiu în valoare de 40.000 de euro
Evz.ro
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Donald Trump a fost împuşcat! Tentativă de asasinat! Ce s-a întâmplat cu atacatorul
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
De la 1 ianuarie 2026 intră în vigoare Ro-Proprietatea: Ministrul Finanțelor ”Prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților.”
Capital.ro
Mașinile trebuie să îl aibă obligatoriu la bord. Ordin UE în România: Nu era posibil în trecut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
stirilekanald.ro
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia
substantial.ro
Temperaturi extreme în Europa: ce destinații de vacanță sunt afectate de valul de căldură
MediaFlux
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei