România ar putea fi lovită de tornade. Climatologii avertizează: „Puneţi-vă centurile de siguranţă!”

Cei mai buni climatologi din lume se aşteaptă ca încălzirea globală să depăşească ţinta de 1,5 grade Celsius. Mulţi dintre oamenii de ştiinţă au în vedere un viitor "semidistopic", cu foamete, conflicte şi migraţie în masă.
Filip Stan
09 mai 2024, 09:30
România ar putea fi lovită de tornade. Climatologii avertizează:

Climatologii anunţă că vremea va suferi modificări substanţiale. Sute dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă din domeniu meteorologic se aşteaptă ca temperaturile globale să crească cu cel puţin 2,5 grade Celsius (4,5F) peste nivelurile preindustriale în acest secol, depăşind obiectivele convenite la nivel internaţional şi provocând consecinţe catastrofale pentru omenire şi planetă, potrivit unui studiu exclusiv realizat de Guardian. De asemenea, potrivit climatologilor, există riscul să ne confruntăm inclusiv cu tornade.

Aproape 80% dintre respondenţi, toţi din cadrul Intergovernamental Panel on Climate Change (IPCC), prevăd o încălzire globală de cel puţin 2,5 grade Celsius, în timp ce aproape jumătate dintre ei anticipează cel puţin 3 grade Celsius (5,4F). Doar 6% dintre respondenţi consideră că va fi respectată limita de 1,5 grade Celsius (2,7F) convenită la nivel internaţional.

Cilmatologii anunţă „foamete, conflicte şi migraţie în masă, provocate de valuri de căldură”

Mulţi dintre oamenii de ştiinţă au în vedere un viitor „semidistopic”, cu foamete, conflicte şi migraţie în masă, provocate de valuri de căldură, incendii, inundaţii şi furtuni de o intensitate şi o frecvenţă cu mult peste cele care au lovit deja.

Numeroşi experţi au declarat că au rămas fără speranţă, furioşi şi speriaţi de eşecul guvernelor de a acţiona în ciuda dovezilor ştiinţifice clare furnizate.

Cred că ne îndreptăm spre o perturbare majoră a societăţii în următorii cinci ani”, a declarat Gretta Pecl, de la Universitatea din Tasmania. „Autorităţile vor fi copleşite de evenimente extreme după evenimente extreme, producţia de alimente va fi perturbată. Nu aş putea simţi o mai mare disperare în privinţa viitorului„.

Pământul se încinge, prognoza care a alertat lumea. În 2024, a fost cea mai caldă lună aprilie din istoria măsurătorilor
Dar mulţi au spus că lupta pentru climă trebuie să continue, indiferent cât de mare ar fi creşterea temperaturii globale, deoarece fiecare fracţiune de grad evitată ar reduce suferinţa umană.

Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a declarat: „Schimbările climatice nu vor deveni brusc periculoase la 1,5C – ele sunt deja periculoase. Şi nu va fi „sfârşitul jocului” dacă trecem de 2C, ceea ce s-ar putea să se întâmple”.

The Guardian a contactat fiecare autor principal sau editor al rapoartelor IPCC din 2018. Aproape jumătate au răspuns, 380 din 843. Rapoartele IPCC sunt evaluările standard ale schimbărilor climatice, aprobate de toate guvernele şi realizate de experţi în ştiinţe fizice şi sociale. Rezultatele arată că mulţi dintre cei mai bine informaţi oameni de pe planetă se aşteaptă ca haosul climatic să se desfăşoare în următoarele decenii.

Criza climatică provoacă deja daune profunde vieţii şi mijloacelor de trai din întreaga lume, cu o încălzire globală de numai 1,2C (2,16F) în medie în ultimii patru ani. Jesse Keenan, de la Universitatea Tulane din SUA, a declarat: „Acesta este doar începutul: puneţi-vă centurile de siguranţă”.

Nathalie Hilmi, de la Centrul Ştiinţific din Monaco, care se aşteaptă la o creştere de 3C, a fost de acord: „Nu putem rămâne sub 1,5C”.

Experţii au declarat că pregătirile masive pentru a proteja oamenii de cele mai grave dezastre climatice care vor urma sunt acum esenţiale. Leticia Cotrim da Cunha, de la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro, a declarat: „Sunt extrem de îngrijorată de costurile în vieţi omeneşti”.

Ţinta de 1,5 grade C a fost aleasă pentru a preveni cele mai grave efecte ale crizei climatice. Politicile climatice actuale înseamnă că lumea se îndreaptă spre o temperatură de aproximativ 2,7 grade C, iar sondajul realizat de The Guardian arată că puţini experţi ai IPCC se aşteaptă ca lumea să întreprindă acţiunile uriaşe necesare pentru a reduce acest nivel.

Cercetătorii mai tineri au fost mai pesimişti, 52% dintre respondenţii sub 50 de ani aşteptându-se la o creştere de cel puţin 3 grade C, faţă de 38% dintre cei peste 50 de ani. Femeile cercetător au fost, de asemenea, mai pesimiste decât bărbaţii, 49% dintre ele considerând că temperatura globală va creşte cu cel puţin 3 grade C, faţă de 38%. Nu au existat diferenţe prea mari între oamenii de ştiinţă de pe diferite continente.

Dipak Dasgupta, de la Institutul pentru Energie şi Resurse din New Delhi, a declarat: „Dacă lumea, oricât de incredibil de bogată ar fi, va sta deoparte şi nu va face nimic pentru a rezolva situaţia dificilă a săracilor, în cele din urmă vom pierde cu toţii”.

Experţii au explicat clar de ce lumea nu reuşeşte să abordeze criza climatică. Aproape trei sferturi dintre respondenţi au invocat lipsa de voinţă politică, în timp ce 60% au dat vina şi pe interesele corporatiste, cum ar fi industria combustibililor fosili.

Mulţi au menţionat, de asemenea, inegalitatea şi eşecul lumii bogate de a-i ajuta pe cei săraci, care suferă cel mai mult din cauza impactului climatic. „Mă aştept la un viitor semidistropic, cu dureri şi suferinţe substanţiale pentru populaţia din sudul lumii”, a declarat un om de ştiinţă sud-african, care a preferat să nu fie numit. „Răspunsul lumii de până acum este condamnabil – trăim într-o epocă a proştilor”.

Aproximativ un sfert dintre experţii IPCC care au răspuns au crezut că această creştere a temperaturii globale va fi menţinută la 2 grade C sau mai puţin, dar chiar şi aceştia şi-au temperat speranţele.

Prognoza meteo. România, traversată de un ciclon care aduce ploi torenţiale, descărcări electrice şi lapoviţă la munte
„Sunt convins că avem toate soluţiile necesare pentru o traiectorie de 1,5C şi că le vom pune în aplicare în următorii 20 de ani”, a declarat Henry Neufeldt, de la Centrul pentru climă de la Copenhaga al ONU. „Dar mă tem că acţiunile noastre ar putea să vină prea târziu”.

Lisa Schipper, de la Universitatea din Bonn, Germania, a declarat: „Singura mea sursă de speranţă este faptul că, în calitate de educator, văd că următoarea generaţie este atât de inteligentă şi înţelege politica”.

Furtunile violente au măturat România. Climatologii avertizează că ne-am putea confrunta inclusiv cu tornade

Furtuni violente de primăvară mătură România de la est la vest. Marți noapte, zeci de gospodării din Iași au fost înghițite de apele care au înaintat prin curți cu o forță uluitoare.

Meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea, confirmată de o ploaie torențială, ivită la Timișoara. În completarea acestui tablou, specialiștii de Institutul Copernic avertizează că schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri extreme, dar si spre vijelii nemaivăzute.

Miercuri, la Timișoara, după 15 minute de ploaie torențială, un cartier de la marginea orașului a fost cotropit de ape. Toată strada este un imens lac, iar fiecare mașină care trece formează un val.

Muncitor din Bangladesh: „Este foarte mare apa aici, la fel ca în Bangladesh!”

A fost extrem de rău și în județul Iași, unde marți noapte a fost cod portocaliu de vreme rea. În satele Gâștești, Boșteni, dar și într-un cartier din orașul Pascani, suvoaiele au intrat în zeci de locuințe. Apa a pătruns și într-o bucătărie de vară. O parte din mobilier, dar și electrocasnicele au fost distruse. Mulți au așezat saci umpluți cu nisip în fata curților.

În județul Sibiu mai multe trenuri au fost oprite după ce ploile au adus de pe dealuri aluviuni direct pe calea ferată.

Hărțile prin satelit arată că România este acoperită de un strat gros de nori, așa că ploile nu ne vor ocoli nici în perioada următoare. În aceste condiții, hidrologii au emis o alertă de inundații pentru aproape 30 de bazine din țară.

Deja, specialiștii de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au anunțat că această luna a fost cea mai caldă luna aprilie din istoria măsurătorilor. Temperatura medie a depășit cu 1.6 grade media perioadei preindustriale. Valurile de arșiță vor fi tot mai frecvente. Grav este că vor atrage după ele potopul.

Carlo Bountempo, director Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene: „Seceta va fi din ce în ce mai intensă. De asemenea, și cele mai intense precipitații vor deveni și mai puternice, asa cum am văzut ceva similar în Atena, în România, Slovenia.”

De asemenea, potrivit climatologilor, există riscul să ne confruntăm inclusiv cu tornade.

DailyBusiness
Alex Dobrescu, în pragul închisorii după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran! Ce mesaj i-a trimis actriței
Spynews
Cum i-a urat Naomi Hedman "La mulți ani" iubitului ei, Andrew Barabancea, de ziua lui de naștere. Imaginea publicată de vedetă / FOTO
Bzi.ro
Smiley trece printr-o situație dificilă! „Nu v-am cerut și nu vă voi cere niciodată bani!”
Fanatik.ro
Secretul Kaufland a fost scos la lumină. Cum ajunge, de fapt, carnea Purland la raft. Este adorată de români, cumpărată în cantitați mari de sărbători, dar puțini știau așa ceva
Capital.ro
Se schimbă banii. Bancnotele care se retrag din circulație. Trebuie să renunți la ele
Playtech.ro
Cele mai scumpe orașe din România. Prețul chiriilor e mai mare decât în Suedia
DailyBusiness
Gazprom România își vinde rețeaua de benzinării pe fondul presiunilor economice și efectelor războiului din Ucraina
Adevarul
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
wowbiz.ro
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că are un sindrom care îl bântuie
Spynews
Rețetă tradițională de salată de boeuf pentru Crăciun. Care este cea mai bună carne pentru preparat
Spynews
”Uită-mă, nu mă întorc”. Mario Fresh, mesaj ascuns pentru Alexia Eram! S-a aflat totul despre motivele despărțirii
Evz.ro
Cea mai mare voce a României. A fost adulată în toată lumea, dar a murit în sărăcie şi uitare
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
kanald.ro
A murit Mircea Diaconu. Ce boală l-a răpus pe îndrăgitul actor la 74 de ani
Cancan.ro
Vedeta care l-a căutat pe Mircea Diaconu de mai multe ori, înainte să moară: „Nu înțelegeam de ce nu răspunde”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A căzut cortina! L-au prins în fapt pe Călin Georgescu: I-am văzut de aproape
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea lui Mircea Diaconu! Știrea momentului
substantial.ro
Simona Halep debutează la World Tennis League în Abu Dhabi
MediaFlux
SIMONA BUCURA OPRESCU a CONFIRMAT! PENSIILE se MAJOREAZĂ din IANUARIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prezentatoare TV din România, surprinde: refuză să doarmă cu soțul în același pat – „Eu țin foarte mult la spațiul meu persona