România ar putea primi anual 10 milioane de turiști străini. Este nevoie de un buget de promovare turistică de 20 de milioane de euro

Alianța pentru Turism susține că România ar putea primi 10 milioane de turiști străini anual prin înființarea unei Organizații de Management al Destinației.

07 feb. 2023, 19:47
România ar putea primi anual 10 milioane de turiști străini. Este nevoie de un buget de promovare turistică de 20 de milioane de euro
România ar putea primi anual 10 milioane de turiști străini

Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) este noul președinte APT și , organizație care susține că România ar putea înflori pe plan turistic, putând primi mai mulți turiști străini dacă va fi înființată Organizația de Management al Destinației la nivel național.

Totodată, este necesar un buget de promovare și dezvoltare turistică de 20 de milioane de euro pe an.

„Industria turismului ar putea atinge pragul de 10% din Produsul Intern Brut (PIB), în funcţie de ritmul în care se adoptă măsurile sau strategiile guvernamentale. România ar putea primi şi 10 milioane de turişti străini anual. Însă pentru această ţintă deloc imposibilă este nevoie de înfiinţarea unei Organizaţii de Management al Destinaţiei (OMD) la nivel naţional precum şi de un buget de promovare şi dezvoltare turistică de 20 de milioane de euro pe an. Dacă nu va exista o implicare a Guvernului, din care să se vadă că, într-adevăr, consideră că turismul reprezintă o prioritate naţională, aceste cifre vor rămâne doar un vis frumos”, transmite APT.

Citește și: Mare oportunitate: bilete de avion gratis pentru turiști. Destinația de lux care-i așteaptă pe români, în 2023

Ieri a avut loc Adunarea Generală a APT, organizație națională de turism care reunește 24 de organizații de profil.

După reuniune, participanții au ajuns la concluzia că este nevoie de mai multă implicare, profesionalizare și educație pentru a ajunge la rezultate mai bune.

„Din păcate, anul 2022 a marcat un eşec din punct de vedere al turismului, prin ratarea implementării măsurilor de compensare HORECA 2 sau prin adoptarea unor măsuri contrare mediului de afaceri”, mai spun reprezentanții APT.

APT are ca scop principal adoptarea și implementarea legii Organizației de Management al Destinației, model de succes pentru foarte multe destinații turistice de top din întreaga lume.

Citește și: Fabulos! O destinație de vacanță din România, pe locul 5 în lume, în topul turiștilor. Ai fost acolo?