România are cel mai scump gaz de import din istoria țării. Alimentarea pentru iarna aceasta s-a făcut cu un preț mai mare decât în anii trecuți

România a atins un nivel de 85% al depozitelor de gaze naturale, la nivelul întregii Uniuni Europene fiind de 88%.
Bianca Bocioacă
03 oct. 2022, 18:42
România are cel mai scump gaz de import din istoria țării. Alimentarea pentru iarna aceasta s-a făcut cu un preț mai mare decât în anii trecuți

România a plătit cel mai mare preț din istorie pentru gazele stocate, lucru care se va observa și la plata facturilor. Conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în luna iulie importul de gaze naturale s-a făcut la prețul de 1.592 de dolari/mia de metri cubi. În luna iulie a anului trecut s-a realizat cu 169 de dolari pe mia de metri cubi. Potrivit datelor CEGH, bursa de la Viena, unde se stabilește cotația gazului la nivel europen, pețul a ajuns la 2.400 de dolari pe mia de metri cubi.

„O iarnă cu temperaturi mai scăzute poate agrava deficitul de energie, problemele de aprovizionare și poate conduce la întreruperi de energie, precum și prețuri și mai mari”, a declarat Szabolcs Nemes, managing partener la Roland Berger România.

Citește și: Facturile bubuie bugetul de luna viitoare! Cât costă un kilowatt la principalii furnizori, de ce este mai ieftin la Hidroelectrica

Virgil Popescu, ministrul energiei, a precizat la finalul săptămânii, după reuniunea extraordinară a Consiliului European  că România își dorește decuplarea prețului gazelor de cel al producției de energie, solicitând propuneri concrete din partea Comisiei Europene.

Până la această schimbare, între 1 decembrie și finalul lunii martie 2023, România trebuie să reducă consumul de energie, la orele de vârf, cu 5%.

„România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazuș orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au fost alături de noi. În schimb, am obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național”, a declarat ministrul, conform Mediafax.

În general, orele de vârf sunt între 18-20 și dimineața între 8-10. În momentul de față, nici la nivel europen și nici pe plan local nu s-a comunicat care este modul în care se va calcula reducerea de 5% a consumuluui de energie în orele de vârf.

O altă decizie constă în impunerea unui plafon de 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie din surse regenerabile, nucleare, cărbune sau hidro, excepție fâcând produicătorii de energie pe bază de gaz natural.

Citește și: Virgil Popescu anunţă cum se va realiza reducerea consumului de energie în România: „Nu vine nimeni să stingă becul în casele românilor”

„Veniturile producătorilor de energie vor fi plafonate la 180 de euro/MWh de la 1 decembrie până la 30 iunie 2023, sumele care depășesc acest plafon urmând să fie utilizate pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică”, a mai spus Virgil Popescu.

Se urmărește constituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul pretolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10%, cu o cimponentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Elena Lasconi, lovitură pentru Nicușor Dan. A scos dovezile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…